Díky svým silným zahřívacím a protizánětlivým účinkům patří zázvor mezi nejznámější a nejúčinnější pomocníky při zimním prochladnutí nebo nachlazení. Je používán v lidovém léčitelství po celém světě - kromě výše zmíněného zmírňuje revmatické potíže, povzbuzuje krevní oběh, podporuje trávení a snižuje horečku.
Zázvor pochází z jihovýchodní Asie a jako koření se používá jeho mohutný sukovitý oddenek (tedy ne kořen, jak si hodně lidí myslí). Je velmi aromatický, obsahuje totiž silné silice, které nejvíce připomínají pálivý citrón. Nejintenzivnější chuť najdete právě v čerstvém oddenku.
Zázvor sám o sobě je velmi silné až palčivé chuti a tak se nedá jen tak pojídat. Ideální volbou tedy může být již připravený zázvorový shot, kde šťávu smícháme s citrusovými šťávami a kurkumou pro ještě větší efekt a zmírnění chuti. A proč zrovna “shot”? V angličtině má slovíčko význam střela, my bychom řekli “pecka, bomba” - prostě rychlý a efektivní účinek.
Svůj imunitní systém můžete posílit ranním panákem, smícháním připravené šťávy s teplou vodou nebo míchaný nápoj s perlivou vodou. Možnosti jsou nekonečné.
Ingredience na 6 malých Weck skleniček o objemu (145 ml)
100 g kořene zázvoru
1 jablko
šťáva ze 7 pomerančů
šťáva ze 2 a půl citronu
2 lžíce agávového sirupu
2 lžičky mleté kurkumy
Zázvor oloupejte a nahrubo nakrájejte. Jablko opláchněte, rozčtvrťte a odstraňte jádřinec. Všechny ingredience vložte do mixéru a rozmixujte na hladké pyré. Šťávu nalijte do připravených sklenic a podávejte. Uchovává se v lednici,kde zázvorový shot vydrží několik dní.
Před konzumací protřepejte! Ne více než jeden denně!