Zavařování masa není žádná “vyšší dívčí”, jak by se mohlo zdát. Jestli jste začátečníci, zkuste napoprvé zavařit už upečené maso. Takto připravenou vepřovku jako když najdete na chatě, výletě nebo dovolené. Maso si můžete za studena dát s chlebem nebo ho přidávat do různých směsí či omáček. Na zavařování doporučujeme vyšší masové sklenice o obsahu 580ml nebo 850 ml.
1 kg vepřové plece
1 kg vepřového bůčku
20 g soli
50 g sušeného česneku
20 g drceného kmínu
pepř
Do velké mísy nakrájíme maso na kostky o velikosti cca 3 cm. Posypeme solí, pepřem, drceným kmínem a sušeným česnekem. Pořádně promícháme.
Přendáme do pekáče s víkem, kde maso podlijeme 3 dcl vody. Přikryjeme a pečeme v troubě rozehřáté na 220 °C 20 minut. Poté teplotu snížíme na 150 °C a necháme propékat do změknutí masa. Případně můžeme dolít trochou vody.
Zavařovací sklenice, ideálně masovky velikosti 742 nebo 743, naplníme teplým pečeným masem asi do ¾ výšky sklenic. Rovnoměrně zalijeme výpekem. Okraje sklenic pečlivě otřeme papírovou utěrkou a zavíčkujeme. Zavařujeme při 100 º C, od začátku varu 1 hodinu.