- 0,5 kg vepřových jater
- 0,5 kg vepřové plece
- 0,5 kg vepřového bůčku
- 3 cibule
- 2 vejce
- 1 mrkev
- 12 stroužků česneku
- 1 lžíce sádla
- muškátový oříšek
- muškátový květ
- skořice
- pepř
- sůl
Pokud jste milovníci poctivých paštik, jistě oceníte recept na zabíjačkovou paštiku, ve které můžete upotřebit čerstvé vepřové maso a játra. Nejlepší paštika je totiž ta, kterou si uděláte doma - to je prostě fakt
Vepřovou plec a bůček nakrájíme na kostky, osolíme, opepříme a dáme péct na 160 °C na půl hodiny do trouby. Maso nemá být úplně dopečené, jen tak “na půl”. Lze dokonce použít zbytek pečeně "od oběda", přidat zbytek surovin a je paštika.
Dvě cibule a mrkev nakrájíme na drobno a orestujeme na sádle do zlatova. Pečené maso a cibuli necháme trochu zchládnout, smícháme a dvakrát pomeleme na mlýnku na maso. Výpek nevyléváme.
Játra omyjeme a také dvakrát umeleme spolu s jednou cibulí nakrájenou na klínky a česnekem. Játrovou a masovou směs smícháme dohromady, přidáme vejce, výpek z masa, sůl a koření a pořádně prošleháme.
Plníme do zavařovacích skleniček Weck a na povrch přidáme lžíci sádla. Pod víčkem by měly zůstat přibližně 2 cm místa. Jinak hrozí, že paštika vyteče. Zavíčkujeme a zavařujeme na 85 °C jednu hodinu. Takto zavařenou paštiku uchovávejte v ledničce, vydrží vám 14 dnů.
Paštikám sluší sklenice Weck, tzv. masovky. K tomu věnování a máte krásný dárek pro svoje známé. U nás můžete nakoupit nejen klasickou játrovou paštiku, podívejte se zde...