Zabíjačková paštika s pečeným masem

zabíjačková paštka

 

CO BUDETE POTŘEBOVAT
  • 0,5 kg vepřových jater
  • 0,5 kg vepřové plece
  • 0,5 kg vepřového bůčku
  • 3 cibule
  • 2 vejce
  • 1 mrkev
  • 12 stroužků česneku
  • 1 lžíce sádla
  • muškátový oříšek
  • muškátový květ
  • skořice
  • pepř
  • sůl

 

Pokud jste milovníci poctivých paštik, jistě oceníte recept na zabíjačkovou paštiku, ve které můžete upotřebit čerstvé vepřové maso a játra. Nejlepší paštika je totiž ta, kterou si uděláte doma - to je prostě fakt

Vepřovou plec a bůček nakrájíme na kostky, osolíme, opepříme a dáme péct na 160 °C na půl hodiny do trouby. Maso nemá být úplně dopečené, jen tak “na půl”. Lze dokonce použít zbytek pečeně "od oběda", přidat zbytek surovin a je paštika.

Dvě cibule a mrkev nakrájíme na drobno a orestujeme na sádle do zlatova. Pečené maso a cibuli necháme trochu zchládnout, smícháme a dvakrát pomeleme na mlýnku na maso. Výpek nevyléváme.

Játra omyjeme a také dvakrát umeleme spolu s jednou cibulí nakrájenou na klínky a česnekem. Játrovou a masovou směs smícháme dohromady, přidáme vejce, výpek z masa, sůl a koření a pořádně prošleháme.

Plníme do zavařovacích skleniček Weck a na povrch přidáme lžíci sádla. Pod víčkem by měly zůstat přibližně 2 cm místa. Jinak hrozí, že paštika vyteče. Zavíčkujeme a zavařujeme na 85 °C jednu hodinu. Takto zavařenou paštiku uchovávejte v ledničce, vydrží vám 14 dnů.

Paštikám sluší sklenice Weck, tzv. masovky. K tomu věnování a máte krásný dárek pro svoje známé. U nás můžete nakoupit nejen klasickou játrovou paštiku, podívejte se zde...

x