- 1 vepřová nožička
- 1 osolené vepřové koleno
- 2 bobkové listy
- 10 kuliček pepře
- 150 g mrkve
- 2 stroužky česneku
- 3 polévkové lžíce bílého vinného octa
- sůl, čerstvě mletý pepř
JDEME VAŘIT
Vepřovou nožičku a koleno očistěte a omyjte pod tekoucí vodou. Spolu s kořením vložte do velkého hrnce. Zalijte studenou vodou, osolte a přiveďte k varu. Průběžně sbírejte pěnu vzniklou na povrchu. Poté snižte teplotu, přidejte rozdrcený česnek a vařte doměkka, cca 2-2,5 hodiny.
Dobu varu zkrátíte použitím tlakového hrnce. Asi 20 minut před dovařením přidejte mrkev v celku. Neměla by se totiž začít rozpadat. Poté ji vyjměte a nechte vychladnout. Nakrájejte na asi centimetrové kostky a nechte ji stranou.
PLNĚNÍ DO FOREM
Vyjměte maso z vývaru a nechte trochu vychladnout. Pak ho oberte od kostí a nakrájejte na kostičky (spíše menší kousky, vypadají pak pěkně ve skleničkách). Přidejte nakrájenou mrkev a touto směsí naplňte připravené skleničky (masovky s rozšířeným hrdlem, aby se to dalo po ztuhnutí vyklopit), nebo vhodnou formu. Dobře poslouží třeba srnčí hřbet.
Vývar slijte přes jemné síto, dochuťte octem, solí a pepřem a přelijte směs ve skleničkách, tak aby byla zcela pokryta. Sulc můžeme krátce sterilovat, řekněme 30 minut při 80 °C. Pokud jej plánujete spotřebovat během dvou, nebo tří dnů, rovnou ho dejte ztuhnout přes noc do ledničky.
Podávat ho můžete s chlebem a jak kdo má rád. S cibulkou a octem, s nakládanými okurkami, nebo s hořčicí a křenem.