- 2 vanilkové lusky
- 200 gr cukr krupice
- 0,5 l 35% alkoholu (nejlépe vodky, která je sama o sobě nejméně aromatická)
- 5 vanilkových lusků
Vanilka je esencí vánoc. Toto voňavé exotické koření bylo do Evropy přivezeno už v 15.století a získalo si ihned oblibu. Jedná se o fermentovamou tobolku (často se nesprávně uvádí lusk) orchideje rodu vanilovník.
Už u původních středoamerických indiánů bylo toto koření používáno pro povzbuzení srdeční činnosti a pro celkové vzpružení organismu. To vysvětluje, proč nám vanilka nejvíce “voní” právě v zimním období, kdy je na organismus vyvíjena největší zátěž.
Původně se komerčně využíval pouze jeden druh nazývaný vanilka Bourbon (název nemá nic společného s oblíbeným alkoholickým nápojem, jedná se o jméno francouzského královského rodu). Dnes se můžete setkat i s vanilkou tahitskou, která má aroma zabarvené po sušených švestkách a rozinkách.
Nejčastěji se v obchodech setkáte s vanilinovým cukrem, který ale s opravdovou vanilkou nemá vůbec nic společného. Jedná se o umělé aroma “vanilin” přidávané do cukru.
Naštěstí už poptávka spotřebitelů rozšířila běžně dostupný vanilkový sortiment v našich obchodech. Můžete si koupit vanilkový extrakt (vanilka naložená v alkoholu), cukr s opravdovou vanilkou a klasický vanilkový lusk v celku.
Jen si vždy pohlídejte složení i do vanilkového extraktu bývá často přidáváno umělé aroma. Ceny vanilkových lusků jsou bohužel v našich končinách vyšší, zkuste si ale při vaší dovolené v teplých krajích zajít na trh s kořením.
Vanilkové lusky, tam nakoupíte za zlomek ceny - přitom i v lepší kvalitě. Nebojte se do vanilkových lusků “investovat”, mají velmi silné aroma a stačí ho opravdu málo. Pokud vyzkoušíte některý z našich receptů, klidně postupně doplňujte cukr nebo alkohol - máte potom takové bezedné zásoby těchto extra přísad na pečení.
Na Vánoce z nich pak vykouzlíte ty nejlepší vanilkové rohlíčky nebo můžete přidat trochu do ranního vánočního kakaa - budete mít ty nejvoňavější vánoce.
My vám nabízíme dva jednoduché recepty, kterými můžete případně obdarovat i svoje blízké - na domácí vanilkový cukr a domácí vanilkový extrakt. Pokud využijete skleničky Weck, darujte krásný designový a chutný dárek.
DOMÁCÍ VANILKOVÝ CUKR
- 2 vanilkové lusky
- 200 g cukr krupice
Lusky musí být nevyschlé, jinak bude vůně slabá. Pokud máte lusky sušší, dejte jich raději více. Lusky rozřízneme na půl a vyškrábneme semínka, které smícháme s cukrem. Do pěkné sklenice, nebo karafy pak klademe vyškrábnuté lusky a prosypeme je cukrem smíchaným se semínky. Necháme nejlépe 14 dní v uzavřené sklenici. Potom volně používáme, případně dosypeme cukr nebo přidáme další lusk.
DOMÁCÍ VANILKOVÝ EXTRAKT
- 0,5 l 35% alkoholu (nejlépe vodky, která je sama o sobě nejméně aromatická)
- 5 vanilkových lusků
Lusky podélně rozkrájejte a dejte do čisté vymyté láhve, zalijte alkoholem a nechte minimálně 8 týdnů na chladném místě zrát. Jednou týdně protřepejte. Jakmile začnete používat, vždy zase dolijte další čistý alkohol. Prostě bezedná sklenice :)