- 320 g hladké mouky
- 200 g hrubé mouky
- 130 g moučkového cukru
- 25 g vanilkového cukru
- 120 g másla (povoleného v pokojové teplotě)
- 100 ml vlažného mléka
- 35 g čerstvého droždí
- 10 g soli
- 1 celé vejce + 2 žloutky
- nastrouhaná kůra z půlky biocitronu
- 80 g rozinek (nemusí být)
Vánočka patří už od středověku na český vánoční stůl. Dříve se podávala jakou součást štědré večeře, dnes si ji dopřáváme většinou na snídani.
Tím, že je vánočka dostupná během celého roku, ztratila punc výjimečnosti, kterou dříve měla. Měla by být upletena z 9 copů, přičemž každý z nich má svůj význam. Spodní nejsilnější část tvořena 4 copy symbolizuje zemi, slunce, vodu a vzduch. Tři v prostředním patře patřili rozumu, vůli a citu a vrchní dvě potom vědění a lásce.
Samotná vánočka je upečená z kynutého těsta, kterému je přikládán úspěch, růst a hojnost. Při samotném hnětení těsta, které v ruce může trvat až hodinu, by hospodyňky měly pronášet modlitby a prosby do příštího roku. Vánočka se pekla v několika velikostech, ta největší a první pro hospodáře. Měla přinést statku dostatečnou úrodu obilí v příštím roce (samotná vánočka totiž připomíná klas).
Po upečení se s ní zacházelo s úctou, pokládala se zásadně na bílý ubrus a každý v domácnosti dostal od hospodářky plátek, aby měl v příštím roce štěstí. Jako první necháme vzejít kvásek. Do poloviny vlažného mléka rozdrobíme kvasnice, které zasypeme 2 lžícemi hladké mouky a troškou cukru. Zakryjeme v misce a necháme vzejít, trvá to asi 15 - 20 minut.
Do mísy dejte zbytek hladké mouky, hrubou mouku, sůl, vanilkový i moučkový cukr, vejce a žloutky, rozinky, povolené máslo, citronovou kůru a rozinky. Promíchejte v ruce a poté přidejte vzešlý kvásek. Zpracujte (ideálně v hnětači) na vláčné hladké těsto a přikryjte čistou utěrkou. V robotu trvá hnětení 15-20 minut, v ruce může jít až o hodinu.
Nechte kynout v pokojové teplotě minimálně 60 minut. Potom v míse těsto přeložte - tahejte ho a překládejte, jako byste skládali cípy těsta dovnitř. Pomůže vám s tím i stěrka na těsto. Jemně tak do těsta dostanete vzduch a ono bude po upečení krásně nadýchané.
Přeložené těsto opět v míse přikryjte a nechte kynout 45 minut. Vykynuté těsto vyklopte na vál a rozdělte na 9 stejných kousků (čtyři patří do základu, tři do druhého a dvě do třetího patra). Kousky těsta vyválíme na stejnosměrné hady s tenčími konci.
Návodů na pletení je hodně na youtube, doporučujeme shlédnout a upléct podle návodu. Mandlové plátky zalejte na chvíli horkou vodou, nebudou se pak na vánočce tolik připékat. Jakmile na ně přijde řada, slijte je a osušte papírovou utěrkou.
Vánočku potřete žloutky rozmíchanými se smetanou a posypte mandlemi. Troubu rozehřejte na 170 °C a pečte 45 minut. Pokud rychle zhnědne, přikryjte ji alobalem.
Po upečení ji přesuňte na mřížku, aby zespod nezvlhla. Krájejte ji až po úplném vychladnutí. Ideální je vánočku skladovat v chladu, zabalenou v pečícím papíře a v plastovém sáčku. Před podávání ji nechte chvilku v pokojové teplotě, podávejte s poctivými domácími džemy.