- 1 plechovka neslazeného kondenzovaného mléka (500 g)
- 1 lžička vanilkového extraktu nebo půlka vanilkového lusku
- 5 žloutků
- 350 g cukru (raději bílého, třtinový by vám výsledek zabarvil do hněda)
- 300 ml kvalitního alkoholu (brandy, rumu) - množství alkoholu závisí na vás, můžete jej přidat, či ubrat
Když už sladké Vánoce, tak se vším všudy… Klasikou našich babiček a prababiček byl a vždy asi bude “vaječňák”. U nás se vždycky připravoval na Vánoce a na Velikonoce, takže pokud chcete pro své kamarádky nějaký jedlý dárek, neváhejte.
Příprava je snadná a zdaleka se nějaký ten kupovaný nevyrovná tomu vašemu. Je totiž dělaný s láskou :)
JAK NA TO
V hrnci povařte kondenzované mléko, cukr a vanilku. Pokud dáváte lusk, nezapomeňte vyškrábnout semínka a po uvaření lusk vytáhnout.
Připravte si vodní lázeň, ve které pomalu ohřívejte žloutky a za stálého šlehání přidávejte mléčnou směs - pozor, ať se vám vajíčka neuvaří. Míchejte do zhoustnutí a potom nechte trochu zchládnout, přidejte alkohol a dobře promíchejte.
Likérům a koňakům to sluší ve skleničkách Weck, teď už jen mašličku, visačku a krásný vánoční dárek od srdce je na světě :)