- 1 kg hřbetního sádla bez kůže
- sůl
Skvělá pochoutka pro milovníky zabíjačkových dobrot.
Hřbetní sádlo nakrájejte na kostky cca 2x2 cm. Vložte do vyššího hrnce, zalijte 50 ml vody a na středním plameni vařte 30 minut, bez pokličky. Sádlo pustí tuk a začne ve vodě plavat. Nezapomeňte sem tam promíchat, aby se vám nepřipálilo na dně hrnce.
Potom ztlumte plamen tak, aby škvarky šuměly, stále často kontrolujte a míchejte. Jakmile se odpaří většina vody, tuk se může přehřát a to by se nám přepálil.
Sádlo by mělo pěkně pěnit, znamená to, že se ještě odpařuje voda. Jakmile pěnit téměř přestane, vypněte a nechte cca 30 minut dojít na plotně.
V této fázi by vám měly škvarky krásně zezlátnout. Škvarky už můžete děravou lžící sbírat se sádla, případně i trochu zmáčknout, aby vytekl přebytečný tuk.
Sádlo a škvarky můžete uchovat každé zvlášť, nebo škvarky zalité sádlem. V tom případě nesolte. Sádlo je dobré uchovávat v ledničce, škvarky v tmavé nevytápěné spíži, a to z toho důvodu, aby zůstaly křupavé a zlatavé.
Když dáte škvarky do chladničky, vybělí se a po nějaké době zgumovatí. Při správném skladování vydrží až 1 rok.
Případně můžete část sádla prosolit , promíchat se škvarky. Máte připravenou pomazánku, kterou můžete mazat kdykoliv na chleba. Při tuhnutí sádla nezapomeňte promíchat, aby vám škvarky neklesly ke dnu.
K uchování této pomazánky se skvěle hodí Weckovky.