-
1 kg pomerančů v bio kvalitě (nejlepší volbou jsou pomeranče sevillské)
-
0,75 kg krupicového cukru
-
20 g pektinu
-
50 ml citrónové šťávy
Chcete přes zimu zavařit něco neobvyklého? Využijte vrcholné formy citrusových plodů. Pomerančová marmeláda je velmi oblíbená například v Anglii ke snídani, na opečeném křupavém toustovém chlebu. Je také výborná do dezertů nebo k sýrům.
Pomeranče oloupeme pomocí škrabky na brambory a nakrájíme na drobné nudličky a spaříme ve vroucí vodě. Bílou kůru ořežeme a vyhodíme (bývá původcem hořkosti). Pomeranče rozkrájíme na menší kousky a vyjmeme pecky. Ty dáme do plátýnka a vyvaříme společně s pomeranči. Obsahují přírodní pektin a marmeláda potom lépe želíruje.
Nakrájené pomeranče, kůru a pecky vložíme do hrnce, zalijeme trochou vody a vaříme odkryté na mírném ohni, až se pomeranče rozvaří (zhruba 20 minut). Přisypeme polovinu cukru a za stálého míchání provaříme. Postupně přiléváme citrónovou šťávu. Na závěr promícháme zbylý cukr s pektinem a přidáme do horké marmelády. Vaříme už jen asi 2-3 minuty opět při stálém míchání. Plníme do čistých suchých sklenic, nejlépe džemovek Weck. Zavařujeme 15 minut při 80 C.