- 200 g kadeřávku (očištěné listy bez stonků a silných žeber)
- 140 g loupaných mandlí
- 14 lžic olivového oleje
- 1/2 lžičky čerstvě drceného pepře
- 1/2 lžičky sušeného česneku
- 1/2 lžičky soli
- 80 g strouhaného parmazánu
Kadeřávek není u nás ještě příliš známý, přitom jde o zeleninu, kterou můžeme sklízet celou zimu a zpestří nám zimní jídelníček. Tato košťálová zelenina je na záhonku odolnější než růžičková kapusta nebo brokolice a zelená se i ve velkému mrazu.
Košťálová zelenina je všeobecně bohatá na vlákninu, minerální látky (fosfor, vápník a draslík) a vitaminy skupiny B, C, provitamin A kyselinu listovou.
Jeho listy se hodí do polévek nebo do zeleninového pyré či smoothie. Jednoduše z něj můžete vytvořit výbornou přílohu. Z listů kadeřávku před dalším zpracováním nejprve odřízneme tuhé řapíky a pak i silná bílá žebra. Listy důkladně omyjeme pod studenou tekoucí vodou a vaříme je v co nejmenším množství mírně osolené vody 10–15 minut. Uvařené listy scedíme a nasekáme nadrobno. Pak prohřejeme s kouskem másla a dochutíme pepřem a solí.
PESTO Z KADEŘÁVKU
Očištěné, omyté a ořezané listy kadeřávku spaříme pár vteřin v osolené vroucí vodě. Zničí se tím bakterie na povrchu listů a částečně i enzymy způsobující šednutí zelené barvy. Potom nakrájíme na menší kusy a rozmixujeme. V pánvi na sucho osmažíme oloupané mandle, dokud nejsou nazlátlé.
Do mixéru přidáme ořechy a ostatní suroviny a rozmixujeme do požadované konzistence. Pokud se nám pesto zdá příliš hrubé, můžeme přidat olivový olej.
Uskladníme do skleniček Weck a uchováváme v ledničce. Vydrží nám tam přibližně 4 dny. Hodí se k těstovinám, ke steakům nebo k našim výběrovým paštikám.