- 500 g hladké mouky
- ¼ l mléka
- 40 g cukru
- 50 g másla
- 2 žloutky
- 1 vanilkový cukr
- 1 kvasnice (40 g)
- špetka soli
Na náplň:
- oblíbený džem Via Delicia
Na dokončení:
- rozpuštěné máslo s kapkou rumu
Koblížky se tradičně pojí se svátky masopustu, kdy se lidé chystají na čtyřicetidenní předvelikonoční půst. Klasicky se koblížky z kynutého těsta smaží v oleji a jsou opravdu výborné.
Co si ale musíme přiznat, jde taky o kalorickou bombu a trochu záběr na žlučník. Pro ty, kteří chtějí vyzkoušet koblížky o něco zdravější, jsme připravili recept na oblíbené sladké bochánky ve zdravější verzi.
Mléko ohřejeme tak, aby bylo vlažné (nesmí být příliš horké). Rozdrobíme kvasnice, přisypeme cukr, promícháme a necháme v teple vzejít kvásek.
Přidáme ke zbytku ingrediencí, pořádně promísíme a zakryjeme čistou utěrkou. Těsto dáme na hodinu vykynout. Nejlíp je mu třeba na topení nebo za pecí.
Vykynuté těsto rozválíme na pomoučeném válu a skleničkou nebo malou miskou vykrojíme kolečka. Na polovinu koleček dáme lžičku džemu a přiklopíme druhým kolečkem.
Důkladně je spojíme a vkládáme na plech s pečícím papírem. Přikryjeme utěrkou a necháme ještě 20 minut dokynout.
Troubu vyhřejeme na 200°C a pečeme přibližně 10-15 minut do zlatova.
Ihned po vytáhnutí koblihy pomažeme máslem a pocukrujeme. Případně můžeme po vzoru Francouzů koblížky ještě teplé obalit v moučkovém cukru.