Masopustní koblihy

Obrázek článku

CO BUDETE POTŘEBOVAT
  • 125 ml vlažného mléka
  • 20 g čerstvých kvasnic
  • 40 g krupicového cukru
  • 280 g hladké mouky
  • 60 g másla (povolené, nakrájené na kostky)
  • 2 lžíce rumu
  • 4 žloutky
  • 1 lžíce zakysané smetany
  • nesolené sádlo na smažení (můžeme dát na půl s olejem)
  • zavařeniny k plnění 

 

Mezi masopustní klasiku bezesporu patří koblihy. Nadýchané sladké pečivo smažené v horké tukové lázni má svoje neodolatelné kouzlo.

Můžete je naplnit pudinkem nebo nutelou, my se ale přimlouváme za klasiku - nejlepší je meruňkový, nebo jahodový džem.

Ve 100 ml mléka rozmícháme kvasnice, lžičku cukru, hrst mouky a necháme v teple vzejít kvásek. Z něj a ze zbývajícího mléka, mouky, cukru, žloutků, rumu a zakysané smetany zpracujeme měkké těsto. Necháme pod čistou utěrkou vykynout cca 45 minut.

Na pomoučené podložce rozválíme těsto na cca 1 cm silný plát. Sklenkou vykrajujeme kolečka (nejlépe o průměru 10 cm). Na polovinu koleček dejte přibližně lžičku zavařeniny, přikryjte druhým kolečkem a okraje důkladně přitlačte. Můžete ještě jednou vykrojit o trochu menší skleničkou.

Kraje tak budou dokonalé a hladké. Nechejte ještě 30 minut kynout na válu přikryté utěrkou. Koblihy smažte ve větší vrstvě tuku z obou stran. Dejte pozor, aby jste je při otáčení nepropíchli. Vyjměte je a nechte okapat od přebytečného tuku na papírových utěrkách.

Koblihy jsou nejlepší čerstvé, maximálně ještě jeden den. Před podáváním další den je nasucho prohřejte v troubě na cca 160 °C.   

x