- 125 ml vlažného mléka
- 20 g čerstvých kvasnic
- 40 g krupicového cukru
- 280 g hladké mouky
- 60 g másla (povolené, nakrájené na kostky)
- 2 lžíce rumu
- 4 žloutky
- 1 lžíce zakysané smetany
- nesolené sádlo na smažení (můžeme dát na půl s olejem)
- zavařeniny k plnění
Mezi masopustní klasiku bezesporu patří koblihy. Nadýchané sladké pečivo smažené v horké tukové lázni má svoje neodolatelné kouzlo.
Můžete je naplnit pudinkem nebo nutelou, my se ale přimlouváme za klasiku - nejlepší je meruňkový, nebo jahodový džem.
Ve 100 ml mléka rozmícháme kvasnice, lžičku cukru, hrst mouky a necháme v teple vzejít kvásek. Z něj a ze zbývajícího mléka, mouky, cukru, žloutků, rumu a zakysané smetany zpracujeme měkké těsto. Necháme pod čistou utěrkou vykynout cca 45 minut.
Na pomoučené podložce rozválíme těsto na cca 1 cm silný plát. Sklenkou vykrajujeme kolečka (nejlépe o průměru 10 cm). Na polovinu koleček dejte přibližně lžičku zavařeniny, přikryjte druhým kolečkem a okraje důkladně přitlačte. Můžete ještě jednou vykrojit o trochu menší skleničkou.
Kraje tak budou dokonalé a hladké. Nechejte ještě 30 minut kynout na válu přikryté utěrkou. Koblihy smažte ve větší vrstvě tuku z obou stran. Dejte pozor, aby jste je při otáčení nepropíchli. Vyjměte je a nechte okapat od přebytečného tuku na papírových utěrkách.
Koblihy jsou nejlepší čerstvé, maximálně ještě jeden den. Před podáváním další den je nasucho prohřejte v troubě na cca 160 °C.