- 210 g hladké mouky
- 140 g másla
- 70g cukr moučka
- 2 žloutky
- 1 vanilkový cukr
- 1 lžička šťávy z citronu
- Marmeláda na spojení
Linecké cukroví patří ke klasikám českých Vánoc a není se čemu divit. Fotogenický vzhled a úžasná kombinace sladkého těsta a kyselkavé marmelády je nedostižná.
Při vybírání náplně se nebojte experimentovat. Klasikou zůstává džem z červeného rybízu nebo malinový džem , ale za vyzkoušení rozhodně stojí i výraznější rakytníkový , dřínkový džem, nebo zavařenina ze smrkových výhonků.
Všechny ingredience si vytáhněte z ledničky přibližně hodinu před samotnou akcí a nechte temperovat na pokojovou teplotu. Mouku a moučkový cukr prosejte přes jemné sítko a všechny hrudky poctivě rozmělněte. Přidáme měkké máslo, oddělené žloutky, vanilkový cukr a šťávu z citronu.
Nyní přichází čas na pravou ruční práci. Všechny ingredience pěkně ručně propracujeme, až nám vznikne krásně hladké, nelepivé těsto. Z něho potom vytvarujeme kouli, zabalíme do potravinové folie a dáme do ledničky vychladit (minimálně na hodinu, nejlépe přes noc).
Těsto si rozdělíme na menší části a postupně je vytahujeme z ledničky. Na válu použijte na podsypávání malé množství moučkového cukru. Těsto vyválíme na cca 2-3 mm a vykrajujeme vaše oblíbené tvary. Pečeme na cca 10 minut při teplotě 180 °C. Nezapomeňte dobře počítat, ať vám k sobě vyjdou správné tvary.
Cukroví necháme vychladnout a nejlépe až na druhý den mažeme poctivými džemy ViaDelicia, dle vašeho výběru.
Pokud chcete mít linecké opravdu krásné, pocukrujte vrchní díl ještě před tím, než ho položíte na spodní díl namazaný džemem. Barva džemu, krásně vynikne.