Lemon curd - citrónový krém

lemon

CO BUDETE POTŘEBOVAT

Na cca 500 g krému:

  • 4 biocitrony
  • 200 g krupicového cukru
  • 100 g másla
  • 4 vejce

Ještě než přijde období prvních bylinek a zeleniny, využijte vrcholné formy citrusů. Na tento recept použijte určitě citrony v bio kvalitě (bez chemicky ošetřené kůry). Dnes už není problém je sehnat.

Lemon curd je britská specialita, která doladí vaše dezerty úžasnou sladkokyselou chutí. Vynikne například v dortech “Pavlova”, v košíčcích z křehkého těsta, palačinkách,  zmrzlinových pohárech nebo bílkových pusinkách. Nejlépe dozdobené šlehačkou.

Tento krém nemusíte vyrobit jen z citronů, můžete využít všechny citrusové plody (grapefruity, pomeranče,..). Jen dejte pozor, aby neměly chemicky ošetřenou kůru.

Citróny omyjte a nastrouhejte jejich kůru, pouze žlutou část. Bílou slupku pokud možno nepoužívejte, je hodně hořká. Nastrouhanou kůru dejte do skleněné nebo nerezové mísy, ideálně s vypouklým dnem. Přidejte k ní vymačkanou šťávu, cukr a máslo. Mísu posaďte na hrnec s vodou tak, aby se mísa nedotýkala vodní hladiny a ohřívejte. Míchejte dokud se směs hezky nespojí a cukr nerozpustí. Potom sundejte z hrnce. Vejce prošlehejte a přilijte do mísy. Vraťte nad horkou vodu a přiveďte k varu, míchejte 10 minut dokud není krém dostatečně hustý.

Poté nechte za občasného promíchíní vychladnout a můžete plnit do skleniček Weck.

Nezavařené vám vydrží v ledničce 2 měsíce, zavařené půl roku.  Věděli jste, že Francouzi nazývají mísu s vypouklým dnem cul-de-poule, tedy “slepičí prdelka”?

x