Na cca 500 g krému:
- 4 biocitrony
- 200 g krupicového cukru
- 100 g másla
- 4 vejce
Ještě než přijde období prvních bylinek a zeleniny, využijte vrcholné formy citrusů. Na tento recept použijte určitě citrony v bio kvalitě (bez chemicky ošetřené kůry). Dnes už není problém je sehnat.
Lemon curd je britská specialita, která doladí vaše dezerty úžasnou sladkokyselou chutí. Vynikne například v dortech “Pavlova”, v košíčcích z křehkého těsta, palačinkách, zmrzlinových pohárech nebo bílkových pusinkách. Nejlépe dozdobené šlehačkou.
Tento krém nemusíte vyrobit jen z citronů, můžete využít všechny citrusové plody (grapefruity, pomeranče,..). Jen dejte pozor, aby neměly chemicky ošetřenou kůru.
Citróny omyjte a nastrouhejte jejich kůru, pouze žlutou část. Bílou slupku pokud možno nepoužívejte, je hodně hořká. Nastrouhanou kůru dejte do skleněné nebo nerezové mísy, ideálně s vypouklým dnem. Přidejte k ní vymačkanou šťávu, cukr a máslo. Mísu posaďte na hrnec s vodou tak, aby se mísa nedotýkala vodní hladiny a ohřívejte. Míchejte dokud se směs hezky nespojí a cukr nerozpustí. Potom sundejte z hrnce. Vejce prošlehejte a přilijte do mísy. Vraťte nad horkou vodu a přiveďte k varu, míchejte 10 minut dokud není krém dostatečně hustý.
Poté nechte za občasného promíchíní vychladnout a můžete plnit do skleniček Weck.
Nezavařené vám vydrží v ledničce 2 měsíce, zavařené půl roku. Věděli jste, že Francouzi nazývají mísu s vypouklým dnem cul-de-poule, tedy “slepičí prdelka”?