🚚 Pouze nyní – DOPRAVA ZDARMA! 🎁 Trvanlivost produktů minimálně do 4/2026 - nakupujte dárky s předstihem🎄

Jak na "ghí"

Prepuscene maslo ghi – postup krok za krokem Via Delicia ve skle Weck
Ghí (přepuštěné máslo)

Pod tajuplným názvem ghí se ukrývá staré dobré české přepuštěné máslo našich babiček, které tak klasické máslo chránily před žluknutím. Podle tradičního indického léčitelství ajurvédy jde o elixír života a to naše babičky věděly nejlíp. A k čemu je ghí vůbec dobré?

Přepuštěním prodloužíte trvanlivost másla, ghí vydrží v ledničce v uzavřené nádobě i několik měsíců.

Jeho hlavní výhodou je pak zvýšení kouřového bodu na 250°C, tudíž se nepřepaluje a přitom si zachovává jemnou oříškovou chuť másla. Je tudíž skvělým základem do jíšek, omáček, polévek nebo pod zeleninu.

Jsou mu také připisovány pozitivní účinky na lidské zdraví - ghí je bohaté na vitamíny A, D, E, a K, kyselinu máselnou (chrání střeva), omega 3 a omega 6 mastné kyseliny (podporuje mozkovou aktivity) a pomáhá při hubnutí.

Doporučené sklenice Weck

 ##PRODUCT-WIDGETS-40585##

Počet porcí 1 dávka (cca 750 g)
Čas ~25–35 min
Náročnost snadné
Počet porcí: 1 dávka

Co budete potřebovat

  • 1000 g nesoleného másla
  • jemné plátýnko / filtrační tkanina (na cezení)

Postup

1
Počítejte, že přepuštěním ubude cca 25–33 %. Zvolte tedy množství másla podle požadovaného výstupu.
2
Máslo dejte do rendlíku a na středním plameni pomalu rozpouštějte. Lžící průběžně sbírejte bílou pěnu (mléčnou bílkovinu) z povrchu.
3
Jakmile začne více bublat, snižte plamen na minimum a dál sbírejte pěnu. Když už se na hladině téměř neobjevuje, nechte ještě ~1 min probublat.
4
Přeceděte přes husté sítko vyložené plátýnkem (klidně i vícekrát), aby se odstranila veškerá bílkovina. Vložte do ledničky a nechte ztuhnout.
5
Zachycenou bílkovinu můžete použít do kaší či smetanových omáček. Hotové ghí skladujte v buclatých skleničkách Weck; nenasákne pachy a je to i hezky dárkové.

Diskuze (0)

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Povinná pole

Nevyplňujte toto pole:

x