Jak na "ghí"

Pod tajuplným názvem ghí se ukrývá staré dobré české přepuštěné máslo našich babiček, které tak klasické máslo chránily před žluknutím. Podle tradičního indického léčitelství ajurvédy jde o elixír života a to naše babičky věděly nejlíp. A k čemu je ghí vůbec dobré?
Přepuštěním prodloužíte trvanlivost másla, ghí vydrží v ledničce v uzavřené nádobě i několik měsíců.
Jeho hlavní výhodou je pak zvýšení kouřového bodu na 250°C, tudíž se nepřepaluje a přitom si zachovává jemnou oříškovou chuť másla. Je tudíž skvělým základem do jíšek, omáček, polévek nebo pod zeleninu.
Jsou mu také připisovány pozitivní účinky na lidské zdraví - ghí je bohaté na vitamíny A, D, E, a K, kyselinu máselnou (chrání střeva), omega 3 a omega 6 mastné kyseliny (podporuje mozkovou aktivity) a pomáhá při hubnutí.
##PRODUCT-WIDGETS-40585##
Co budete potřebovat
- 1000 g nesoleného másla
- jemné plátýnko / filtrační tkanina (na cezení)
Postup
Diskuze (0)
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.