Domácí kandovaný zázvor

zázvor

CO BUDETE POTŘEBOVAT
  • 750 g čerstvého zázvoru
  • 600 g krupicového cukru
  • 250 ml kukuřičného sirupu
  • 1 citrón v bio kvalitě 

 

Zázvor patří mezi jedno z nejstarších a nejžádanějších koření ve světě.  Ve středoevropské kuchyni se používá poměrně málo, hlavně do sladkostí (vánočních zázvorek) a v malých dávkách při úpravě masa.

Vše se mění s narůstající oblibou asijské kuchyně a dnes ve většině obchodů najdete zázvor čerstvý, sušený jako koření i kandovaný. Zázvor pochází z jichovýchodní Asie a jako koření se používá jeho mohutný sukovitý oddenek (tedy ne kořen, jak si hodně lidí myslí). Je velmi aromatický, obsahuje totiž silné silice, které nejvíce připomínají citrón.

Nejintenzivnější chuť najdete v čerstvém oddenku. Čerstvý zázvor můžete úspěšně kombinovat s česnekem a koriandrem. Nakrájený na malé kousky se může přidávat během pečení nebo dušení k masu. Jen pozor na jeho velmi silné aroma, přidávejte jej s mírou. Ve velkém množství pak pokrm rychle zhořkne.

Mletý sušený zázvor má zřetelně jemnější chuť než čerstvý a používá se k ochucení sladkých pokrmů, ale i do polévek. Dodává také pikantní příchuť rybám, drůbežímu masu či rýžovým pokrmům. Je také nedílnou součástí mnoha asijských kořenících směsí - např. karí, garam masaly nebo čínských směsí.

Nakládaný zázvor v octu se používá do sladkokyselých pokrmů a nakrájený na plátky je přílohou japonského suši a sašimi.

Zázvor nakládaný v sirupu patří do moučníků a slaných delikates - zázvorového chlebíčku, na slané čtverečky z listového těsta nebo v neobvyklé kombinaci s domácí zmrzlinou, nejlépe z kyselého ovoce.

Kromě toho je zázvor používám v lidovém léčitelství po celém světě - působí proti nachlazení, zmírňuje revmatické potíže, povzbuzuje krevní oběh, podporuje trávení a snižuje horečku.

A TADY UŽ MÁTE RECEPT NA KANDOVANÝ ZÁZVOR V SIRUPU:

Citrón omyjte a nakrájejte na plátky, zbavte případných jadérek. Zázvor oloupejte a nakrájejte na malé kostičky. Pod slupkou je zázvor nejlepší, tak zkuste mít oloupanou slupku co nejtenčí.

Zázvor nasypte do hrnce, zasypte třetinou cukru (200g) a zalijte vodou. Zamíchejte, dokud se cukr nerozpustí. Zakryjte pokličkou a nechte přes noc uležet.

Druhý den přiveďte k varu a nechte cca 15 minut probublávat na mírném ohni. Potom přidejte nakrájený citrón a kukuřičný sirup, vařte dalších 15 minut. Zakryjte a opět nechte přes noc odležet.

Třetí den opět přiveďte k varu, dosypte druhou třetinu cukru (200 g) a nechte 30 minut probublávat na mírném ohni. Pak přisypte poslední třetinu cukru. Jakmile se rozpustí, stáhněte z ohně, zakryjte a nechte přes noc odpočinout. Poslední den zázvor v sirupu zahřejte a přelijte do horkých sklenic. Pokud je uskladníte ve skleničkách Weck, máte krásný jedlý dárek pro všechny milovníky sladkého a cukrářky. Uchovávejte v chladné spíži.

x