Citronové bábovičky s podmáslím

Krásné zapékací misky ve tvaru báboviček přímo volají po sladkém dezertu. Prohlédněte si je v našem e-shopu. Kromě toho, že je výsledek roztomilý, jsou i praktické. Těsto uvnitř je vždy dobře propečené, což se v klasické bábovkové formě ne vždy povede.

babovky

Ingredience:

400 g polohrubé mouky

4 vejce

260 g cukru krupice

 1⁄2 sáčku prášku do pečiva

180 g měkkého másla

300 ml podmáslí

špetka soli

šťáva a nastrouhaná kůra ze 2 bio citronů

 

máslo na vymazání formiček

moučkový cukr a citronová šťáva na zdobení

 

Jak na to?

Z trouby vyjměte rošt a vyhřejte ji na 180°C. Skleněné formičky Weck  vymažte změklým máslem. 

V míse smíchejte sypké ingredience - mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl. V jiné míse smíchejte změklé máslo a vejce. Šlehejte (ideálně ručním šlehačem) dokud nevznikne krém. Přidejte kůru a šťávu ze dvou citronů a vmíchejte je do směsi. Postupně přidávejte podmáslí, sypkou směs a krátce promíchejte na hladké těsto.

To vlijte do formiček, které položte na studený rošt a dejte do trouby. Pečeme cca 40 minut. 

Po upečení nechte bábovky chvilku vychladnout a opatrně vyklopte. 

Moučkový cukr smíchejte s trochou citronové šťávy a vytvořte hustou polevu. Tou naplňte pevné igelitové sáčky, kterým odstřihnete roh a bábovičky po vyklopení polevou ozdobte. 

Chcete si bábovky zavařit na pozdější dobu? Za tímto účelem bábovky nezdobte, nechte je  ve sklenici mírně vychladnout a pečlivě okraje odmastěte. Sklenice doplňte zavařovací gumičkou, víčkem a dvěma nerezovými klipsy. Vložte do horké vodní lázně a při teplotě 90 °C vařte po dobu 30 minut.

Zdroj: časopis WeckJournal 1/23







x