Krásné zapékací misky ve tvaru báboviček přímo volají po sladkém dezertu. Prohlédněte si je v našem e-shopu. Kromě toho, že je výsledek roztomilý, jsou i praktické. Těsto uvnitř je vždy dobře propečené, což se v klasické bábovkové formě ne vždy povede.
Ingredience:
400 g polohrubé mouky
4 vejce
260 g cukru krupice
1⁄2 sáčku prášku do pečiva
180 g měkkého másla
300 ml podmáslí
špetka soli
šťáva a nastrouhaná kůra ze 2 bio citronů
máslo na vymazání formiček
moučkový cukr a citronová šťáva na zdobení
Jak na to?
Z trouby vyjměte rošt a vyhřejte ji na 180°C. Skleněné formičky Weck vymažte změklým máslem.
V míse smíchejte sypké ingredience - mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl. V jiné míse smíchejte změklé máslo a vejce. Šlehejte (ideálně ručním šlehačem) dokud nevznikne krém. Přidejte kůru a šťávu ze dvou citronů a vmíchejte je do směsi. Postupně přidávejte podmáslí, sypkou směs a krátce promíchejte na hladké těsto.
To vlijte do formiček, které položte na studený rošt a dejte do trouby. Pečeme cca 40 minut.
Po upečení nechte bábovky chvilku vychladnout a opatrně vyklopte.
Moučkový cukr smíchejte s trochou citronové šťávy a vytvořte hustou polevu. Tou naplňte pevné igelitové sáčky, kterým odstřihnete roh a bábovičky po vyklopení polevou ozdobte.
Chcete si bábovky zavařit na pozdější dobu? Za tímto účelem bábovky nezdobte, nechte je ve sklenici mírně vychladnout a pečlivě okraje odmastěte. Sklenice doplňte zavařovací gumičkou, víčkem a dvěma nerezovými klipsy. Vložte do horké vodní lázně a při teplotě 90 °C vařte po dobu 30 minut.
Zdroj: časopis WeckJournal 1/23