Chutney z červené řepy

chut

CO BUDETE POTŘEBOVAT
  • 1 kg oloupané červené řepy (nastrouhané nahrubo)
  • 3 lžíce hořčičných semínek
  • ½ hrnku třtinového cukru
  • 3 lžičky soli
  • ⅓ hrnku bílého vinného octa
  • ¼ hrnku octu balsamico
  • 2 stroužky česneku (nakrájený na drobné kousky)
  • ½ lžičky sušeného tymiánu
  • 1 hrnek vody
  • 1 lžíce cukru smíchaného s 1 zarovnanou lžící pektinu

Červená řepa zažívá svůj boom. Tato neprávem opomíjená kořenová zelenina se momentálně stává hvězdou kuchyní.

A je k tomu důvod. Obsahuje neuvěřitelné spektrum vitamínů a minerálů, které mají vliv na detoxikaci, prevenci rakoviny, činnost mozku a mnoho dalších.

My jsme si pro vás připravili recept na chutney. Vynikne především v zapečených sendvičích, panini, případně ve wrapech.

Všechny ingredience kromě cukru s pektinem smícháme v hrnci a přivedeme k varu. Na mírném ohni vaříme, dokud není řepa úplně měkká. Trvá to cca půl hodiny. Na závěr vaření přidáme cukr s pektinem, promícháme a necháme zhoustnout

Začneme dochucovat. Někdy je třeba přidat trochu vody, případně doladit sladkokyselou chuť dodáním balsamica nebo cukru.

Plníme do skleniček Weck a zavařujeme 15 - 20 minut na 100 °C.

x