- 1 kg oloupané červené řepy (nastrouhané nahrubo)
- 3 lžíce hořčičných semínek
- ½ hrnku třtinového cukru
- 3 lžičky soli
- ⅓ hrnku bílého vinného octa
- ¼ hrnku octu balsamico
- 2 stroužky česneku (nakrájený na drobné kousky)
- ½ lžičky sušeného tymiánu
- 1 hrnek vody
- 1 lžíce cukru smíchaného s 1 zarovnanou lžící pektinu
Červená řepa zažívá svůj boom. Tato neprávem opomíjená kořenová zelenina se momentálně stává hvězdou kuchyní.
A je k tomu důvod. Obsahuje neuvěřitelné spektrum vitamínů a minerálů, které mají vliv na detoxikaci, prevenci rakoviny, činnost mozku a mnoho dalších.
My jsme si pro vás připravili recept na chutney. Vynikne především v zapečených sendvičích, panini, případně ve wrapech.
Všechny ingredience kromě cukru s pektinem smícháme v hrnci a přivedeme k varu. Na mírném ohni vaříme, dokud není řepa úplně měkká. Trvá to cca půl hodiny. Na závěr vaření přidáme cukr s pektinem, promícháme a necháme zhoustnout
Začneme dochucovat. Někdy je třeba přidat trochu vody, případně doladit sladkokyselou chuť dodáním balsamica nebo cukru.
Plníme do skleniček Weck a zavařujeme 15 - 20 minut na 100 °C.