- 3 kg vypeckovaných švestek
- 0,8 kg cukru
- 300 g kvalitní hořké čokolády (min 80%)
- 2 celé skořice
- 3 hvězdičky badyánu
- 1 vanilkový lusk (rozpůlený a seškráblé semínka)
- 5 hřebíčků
Esencí švestiček jsou povidla. Jejich výsledná chuť může být pro některé, hlavně děti, příliš intenzivní a trochu hořká. Nabízíme vám variantu, která u našich dětí absolutně vede.
Je v ní totiž čokoláda a vy tak zavaříte dětem takovou domácí čokoládovou pomazánku s velkým přídavkem ovoce.
Hřebíček a badyán svážeme do gázy nebo plátýnka a vytvoříme malý balíček. Vypeckované švestky dáme do velkého hrnce, smícháme s cukrem a kořením. Vaříme přibližně půl hodiny, záleží na druhu švestek. Že je směs dostatečně hustá poznáme, když středem přejedeme vařečkou a zůstane cestička.
Vylovíme balíček s kořením, vanilkový lusk a skořici. Přidáme čokoládu a počkáme až se rozpustí. Rozmixujeme ponorným mixérem do marmelády. Pokud máte raději větší kousky ovoce, nemixujte do hladka.
Nalijeme do skleniček Weck. Máme tak krásný a originální jedlý dárek pro všechny milovníky čokolády. Zavařujeme 20 minut při 85°C