Šípky patří k podzimu stejně jako dýně, jablka nebo švestky. Chcete si z nich připravit domácí džem? Máme pro vás skvělý recept, podle kterého to zvládnete levou zadní. Ještě než se však dostane na samotný recept na šípkový džem, dovolte nám podělit se o pár praktických rad na sbírání šípků a výběr správných surovin. Pojďme na to!
Kdy je nejlepší sbírat šípky?
Šípky je nejlepší sbírat, když jsou pěkně vybarvené a vyzrálé. Koncem letních prázdnin se už plody šípkové růže na stráních červenají, je ale třeba být trpěliví. Zralé šípky poznáte podle toho, že se sem tam při mírném stlačení některé rozmáznou mezi prsty, jak jsou měkké.
Nejlepší šípky pak nasbíráte s prvním mrazem. Takový postup je tradiční, je však třeba se připravit na náročnější čištění od okvětí a pořádně lepkavou nálož v košíku.
Extra tip pro sběrače: Na šípky musíte v rukavičkách – tedy spíš v rukavicích. Na ruku, kterou trháte nasaďte tenčí rukavici, aby ní zůstal cit. Na přidržovací ruku nasaďte silnou koženou rukavici, ať můžete bez problému přidržovat trnité větve. A sbírejte určitě do košíku.
Příprava potřebných surovin
Natrhanými šípky to nekončí, na marmeládu potřebujete ještě cukr, něco želírovacího prostředku (tedy pektin) a případně citron nebo kyselinu citronovou – to záleží na typu pektinu.
Tip: Dávejte pozor na výběr kvalitního pektinu. V obchodech mají většinou míchanici s konzervantem a vápenitou solí a to my zrovna nemusíme. U nás používáme zásadně čistý pektin z citronů (kyselina již tedy není potřeba). Pro šípkovou marmeládu jsme dlouho hledali ten správný, ale podařilo se a nemusí se ani přikyselovat.
Ingredience na šípkový džem
- 1 kg šípků
- 1 kg cukru (na 1 kg protlaku)
- 12 g pektinu
- 1 polévková lžíce citrónové šťávy (s naším pektinem lez vynechat)
Recept na šípkový džem
Při výrobě džemu je nejdříve potřeba připravit šípkový protlak. Co to znamená? Odstranit semínka a pichlavé chloupky. Kdybyste to neudělali, poznali byste to den po konzumaci. Francouzi šípky přezdívají „gratte-cul“, což můžeme přeložit asi jako „řiťoškrabka“. Můžete si domyslet proč. Ale jak pichlavé chloupky odstranit?
- Bábinka šípek po šípku rozřízla a semínka s chloupky vydloubla, odkrojila okvětí a co zbylo, dávala do kameninového hrnce s vodou. Pak šípky několikrát propláchla. Tento postup je sice tradiční, ale zatraceně pracný a zdlouhavý.
- Druhá metoda, kterou doporučuji, je metoda pasírovací. V trošce vody šípky rozvařte, rozmixujte a protlačte nejdříve přes hrubé síto, poté přes hodně jemné síto, které zachytí chloupky. Dříve se využívalo žíněné síto, to se ale během chvíle prodřelo, jelikož hmota z rozvařených šípků je celkem hutná.
Při výrobě šípkového protlaku používejte smaltované nebo nerez nádobí, jinak riskujete, že protlak zhnědne a chytne kovovou pachuť. Rozhodně neriskujte rezavé síto. Jakmile máte hotovo, rychle pokračujte k vaření marmelády, aby teplem zbytečně nezbýval vitamín C.
Vaření šípkového džemu
Když máte hotový základ, můžete pokračovat k výrobě samotného džemu.
- Zvažte protlak, abyste zjistili, kolik přidat cukru a pektinu. Cukru přidejte stejnou váhu, jak protlaku, pektinu pak podle návodu na obale.
- Pektin smíchejte s trochou cukru, aby se nevytvořily hrudky.
- Nechte protlak probublat na plotně, přidejte část směsi pektinu s cukrem, nechte chvilku povařit a přidejte zbytek směsi.
- Chvilku potrvá, než se cukr v šípkách rozpustí – směs trochu zřídne a začne se tvořit pěna, kterou je potřeba sbírat.
- Jakmile je hotovo a marmeláda je vyčitěná, je na čase nalít ji do předehřátých vyvařených sklenic, zavíčkovat a nechat vychladnout.
Tip: Nechce se vám pouštět do výroby vlastního džemu? Objednejte si šípkový džem od nás! V naší manufaktuře vyrábíme poctivé džemy bez konzervantů a barviv, stejně dobré jako ty domácí.