Řepa je tak trochu neprávem opomíjená zelenina. Možná to v nás vypěstovaly školní jídelny a kantýny se svou sterilovanou řepou, ale vězte, že v kuchyni má řepa široké uplatnění a umí chutnat skvěle! V dezertech, salátech i pomazánkách – vyzkoušejte jeden z našich receptů na pomazánky z červené řepy a přesvědčte se sami.
Proč zařadit řepu do jídelníčku?
Řepa je výborná podzimní surovina, která by v našem jídelníčku neměla chybět. Obsahuje důležité minerální látky jako draslík, hořčík, železo, jod, mangan, zinek a má i vysoký obsah vitaminů C a E. Má tak skvělé účinky na naše tělo a zdraví – posiluje imunitu, podporuje zažívání, kardiovaskulární systém a mnoho dalšího. A navíc – chutná vážně skvěle! Jen je třeba ji správně upravit, nebo například schovat do dezertu. V těch ji ocení i nejvybíravější děti.
Takové řepové brownies jsou opravdu výborné a snadno v nich propašujete řepu i těm nejzavilejším odpůrcům. Pečená řepu chutná skvěle v salátu, zejména s kozím sýrem, ale i s další kořenovou zeleninou, jako podzimní obměna klasické přílohy z grilované zeleniny. Na podzim a v zimě potěší také v horkých polévkách - nebojte se experimentovat s borščem nebo krémovou řepovou polévkou. U nás měl velký úspěch i slaný koláč s řepou a fetou.
Jednoduchým způsobem, jak řepu zařadit, je příprava pomazánky. My jsme pro vás připravili hned dva recepty na výbornou pomazánku z červené řepy, kterou můžete skladovat i servírovat ve skleničkách Weck. Vypadá v nich opravdu efektně.
ŘEPOVÁ POMAZÁNKA Á LA TATARÁK
Tatarák bez masa? Ale jistě! Možná nechutná úplně stejně, ale to mu na kráse neubírá.
INGREDIENCE
- 2 ks střední řepy
- sůl
- pepř
- kečup
- plnotučná hořčice
- worcestrová omáčka
- 2 lžíce oleje (olivový nebo kvalitní slunečnicový)
- 2 stroužky česneku (nebo dle chuti)
RECEPT NA ŘEPOVÝ TATARÁK
- Neoloupanou řepu vařte asi hodinu, případně zabalenou ve dvou vrstvách alobalu pečte v troubě rozpálené na 160 °C.
- Měkkou řepu oloupejte a nastrouhejte na jemno.
- Nastrouhanou řepu smíchejte s rozdrceným česnekem, cca lžící kečupu a lžící hořčice, dochuťte solí, pepřem a worcesterovou omáčkou.
- Tataráček podávejte jako pomazánku na topince, můžete přidat ještě plátek sýra a kopr.
TVAROHOVÁ POMAZÁNKA S ŘEPOU
Chcete něco trochu svěžejšího? Vyzkoušejte recept na tvarohovou pomazánku s krásně růžovou barvou.
INGREDIENCE
- 2 ks střední řepy
- 250 g tvarohu
- 100 g balkánského sýru
- 2 stroužky česneku
- sůl, pepř
RECEPT NA TVAROHOVOU POMAZÁNKU S ŘEPOU
- Neoloupanou řepu vařte asi hodinu, případně zabalenou ve dvou vrstvách alobalu pečte v troubě rozpálené na 160 °C.
- Uvařenou nebo upečenou řepu oloupejte a rozmixujte na drť.
- Přidejte česnek, rozdrobený sýr a ještě chvíli pomixujte. Nakonec přidejte tvaroh a opatrně dochuťte solí – už bude častečně dosolená z balkánského sýra.
- Nakonec pomazánku lehce opepřete a podávejte na čerstvém pečivu.