Americká nakládaná rajčata:
- 1 kg zelených rajčat
- několik větviček kopru
- 2-3 bobkové listy
- 2-3 chilli papričky (sušené)
- 1,5 lžičky hořčičných semínek
- 1 lžíce kuliček černého pepře
- 4-5 hřebíčků
- 1l ovocného octa (jablkového, vinného)
- 125 ml vody
- 4 lžíce medu (cukru)
- 1 lžíce soli
Chutney ze zelených rajčat
- 750 g zelených rajčat
- 500 g jablek
- 250 g cibule, nakrájené na hrubo
- 1 lžíce soli
- 125 g hrozinek
- 500 g cukru krupice
- 250 ml ovocného octa
- kůra šťáva ze 2 velkých citronů
- 2 lžíce hořčičných semínek
- 2-3 čerstvé chilli papričky (bez semínek)
Na sáček koření (můžete použít např. gázu, plátýnko nebo jednorázové sáčky na čaj):
- 1 lžíce semínek koriandru
- 2 lžičky celého černého pepře
- 2 lžičky nového koření
- 1 lžička hřebíčku
- 2 tyčinky skořice, nalámané na kousky
Taky vám ještě zůstaly ve skleníku a na zahrádce nedozrálá rajčata? Je na čase je sklidit, i když jsou ještě zelená, aby nepřešly prvními mrazíky.
Chuť takových rajčat ale bohužel není nijak oslnivá. My raději doporučujeme rajčata zavařit a nabídneme vám hned dva recepty na jejich upotřebení. Nemusíte se bát, že by byla jedovatá. Pokud se tepelně upraví, jsou zcela jedlá.
Vyzkoušejte nakládaná zelená rajčata, která jsou velmi populární v Severní Americe, kde nechybí v žádném dobrém lahůdkářství. Variantou populární hlavně na britských ostrovech je chutney se zelených rajčat.
AMERICKÁ NAKLÁDANÁ RAJČATA
Rajčata propícháme na několika místem párátkem a spolu s kořením a bylinkami naskládáme do vysokých sklenic. Skvěle se na to hodí chřestové sklenice značky Weck. Ocet, vodu, med a sůl uvedeme do varu a prudce vaříme asi 5 minut. Odstavíme a necháme zchladnout. Touto směsí zalijeme sklenice, pokud by nám pochybělo, můžeme dolít studeným octem. Rajčata potřebujeme zatížit, aby byly neustále ponořená v nálevu.
Skvělým pomocníkem jsou velké válcovité skleničky Weck se širokým průměrem 100mm, víčkem s průměrem 80 mm potom pohodlně zeleninu zatížíte. Skladujeme ve spíži. Rajčata můžeme jíst za 1 měsíc, ale lepší jsou až po 2-3 měsících.
CHUTNEY SE ZELENÝCH RAJČAT
Toto chutney se hodí k sýrům nebo můžete přidávat do sendvičů či na chleba. Oloupat zelená rajčata je docela kumšt. Pokud vám tedy slupky nevadí, netrapte se loupáním. Rajčata a oloupaná jablka nakrájíme na hrubo, dáme do hrnce spolu s cibulí a solí. Uvedeme do varu a necháme 20 minut probublávat.
Přidáme rozinky, cukr, ocet, citronovou kůru a šťávu a opět necháme probublávat 30 minut, dokud směs nezhoustne. Přisypeme hořčičná semínka a chilli. Plníme do horkých sklenic a uzavřeme. Krátce sterilujeme, stačí 15 minut při 85°C, skleničky musí být zcela ponořené ve vodě. Chutney necháme odležet, ochutnávat můžeme za měsíc.
Vhodné skleničky pro chutney jsou menší velikosti, např. džemovky Weck