🚚 Pouze nyní – DOPRAVA ZDARMA! 🎁 Trvanlivost produktů minimálně do 4/2026 - nakupujte dárky s předstihem🎄

Nakládaná zelená rajčata a chutney

Zelená rajčata – 2 způsoby (nakládaná & chutney)

Ne všechna rajčata stihnou do podzimu dozrát, ale rozhodně nemusí přijít nazmar. Zelená rajčata jsou ideální na zavařování a nabízí hned dvě skvělé možnosti využití.

Vyzkoušejte nakládaná zelená rajčata ve stylu amerických farmářů – křupavá, pikantní a plná chuti. Nebo z nich připravte voňavé rajčatové chutney, které se hodí k sýrům, masu i do sendvičů.

Takto zpracovaná zelená rajčata vám ve spíži vydrží celou zimu a promění podzimní úrodu v opravdovou delikatesu.

Počet porcí cca 4–6 sklenic
Čas 90 minut + odležení
Náročnost 3/5

Americká nakládaná rajčata

V Severní Americe klasika z lahůdkářství. Po naložení jim dopřejte čas – ideálně 1–3 měsíce – chutě se krásně zakulatí.

Ingredience

  • 1 kg zelených rajčat
  • několik větviček kopru
  • 2–3 bobkové listy
  • 2–3 sušené chilli papričky
  • 1,5 lžičky hořčičných semínek
  • 1 lžíce kuliček černého pepře
  • 4–5 hřebíčků
  • 1 l ovocného octa (jablečný / vinný)
  • 125 ml vody
  • 4 lžíce medu (nebo cukru)
  • 1 lžíce soli

Postup

1
Rajčata na několika místech propíchněte párátkem. Spolu s kořením a bylinkami je naskládejte do vysokých sklenic (skvělé jsou válcovité sklenice Weck).
2
Ocet, vodu, med a sůl přiveďte k varu a zhruba 5 minut povařte, poté nechte zchladnout.
3
Zalijte sklenice nálevem (pokud chybí, dolijte studeným octem). Rajčata zatižte, aby byla trvale ponořená.
4
Skladujte ve spíži. Ochutnávat lze za 1 měsíc, nejlepší jsou po 2–3 měsících.

##PRODUCT-WIDGETS-35347##

Chutney ze zelených rajčat

Britská klasika – skvělé k sýrům, masu i do sendvičů. Nechte alespoň měsíc uležet, chutě se krásně propojí.

Ingredience

  • 750 g zelených rajčat
  • 500 g jablek
  • 250 g cibule, nahrubo
  • 1 lžíce soli
  • 125 g rozinek
  • 500 g cukru krupice
  • 250 ml ovocného octa
  • kůra a šťáva ze 2 velkých citronů
  • 2 lžíce hořčičných semínek
  • 2–3 čerstvé chilli papričky (bez semínek)
Sáček koření (do plátýnka/gázy):
  • 1 lžíce semínek koriandru
  • 2 lžičky celého černého pepře
  • 2 lžičky nového koření
  • 1 lžička hřebíčku
  • 2 tyčinky skořice (nalámané)

Postup

1
Rajčata (slupky loupit nemusíte) a oloupaná jablka nakrájejte nahrubo. Dejte do hrnce s cibulí a solí, přiveďte k varu a 20 minut provařujte.
2
Přidejte rozinky, cukr, ocet, citronovou kůru a šťávu a vařte dalších ~30 minut, až směs zhoustne.
3
Vsypte hořčičná semínka a nasekané chilli, vložte sáček s kořením a ještě krátce provařte.
4
Plňte do horkých sklenic a uzavřete. Krátce sterilujte 15 min při 85 °C (sklenice zcela ponořené). Nechte alespoň 1 měsíc uležet. Vhodné jsou menší džemovky Weck.

##PRODUCT-WIDGETS-35346##

Diskuze (0)

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Povinná pole

Nevyplňujte toto pole:

x