Nakládaná zelená rajčata a chutney

Zelená rajčata – 2 způsoby (nakládaná & chutney)
Ne všechna rajčata stihnou do podzimu dozrát, ale rozhodně nemusí přijít nazmar. Zelená rajčata jsou ideální na zavařování a nabízí hned dvě skvělé možnosti využití.
Vyzkoušejte nakládaná zelená rajčata ve stylu amerických farmářů – křupavá, pikantní a plná chuti. Nebo z nich připravte voňavé rajčatové chutney, které se hodí k sýrům, masu i do sendvičů.
Takto zpracovaná zelená rajčata vám ve spíži vydrží celou zimu a promění podzimní úrodu v opravdovou delikatesu.
Počet porcí cca 4–6 sklenic
Čas 90 minut + odležení
Náročnost 3/5
Americká nakládaná rajčata
V Severní Americe klasika z lahůdkářství. Po naložení jim dopřejte čas – ideálně 1–3 měsíce – chutě se krásně zakulatí.
Ingredience
- 1 kg zelených rajčat
- několik větviček kopru
- 2–3 bobkové listy
- 2–3 sušené chilli papričky
- 1,5 lžičky hořčičných semínek
- 1 lžíce kuliček černého pepře
- 4–5 hřebíčků
- 1 l ovocného octa (jablečný / vinný)
- 125 ml vody
- 4 lžíce medu (nebo cukru)
- 1 lžíce soli
Postup
1
Rajčata na několika místech propíchněte párátkem. Spolu s kořením a bylinkami je naskládejte do vysokých sklenic (skvělé jsou válcovité sklenice Weck).
2
Ocet, vodu, med a sůl přiveďte k varu a zhruba 5 minut povařte, poté nechte zchladnout.
3
Zalijte sklenice nálevem (pokud chybí, dolijte studeným octem). Rajčata zatižte, aby byla trvale ponořená.
4
Skladujte ve spíži. Ochutnávat lze za 1 měsíc, nejlepší jsou po 2–3 měsících.
##PRODUCT-WIDGETS-35347##
Chutney ze zelených rajčat
Britská klasika – skvělé k sýrům, masu i do sendvičů. Nechte alespoň měsíc uležet, chutě se krásně propojí.
Ingredience
- 750 g zelených rajčat
- 500 g jablek
- 250 g cibule, nahrubo
- 1 lžíce soli
- 125 g rozinek
- 500 g cukru krupice
- 250 ml ovocného octa
- kůra a šťáva ze 2 velkých citronů
- 2 lžíce hořčičných semínek
- 2–3 čerstvé chilli papričky (bez semínek)
Sáček koření (do plátýnka/gázy):
- 1 lžíce semínek koriandru
- 2 lžičky celého černého pepře
- 2 lžičky nového koření
- 1 lžička hřebíčku
- 2 tyčinky skořice (nalámané)
Postup
1
Rajčata (slupky loupit nemusíte) a oloupaná jablka nakrájejte nahrubo. Dejte do hrnce s cibulí a solí, přiveďte k varu a 20 minut provařujte.
2
Přidejte rozinky, cukr, ocet, citronovou kůru a šťávu a vařte dalších ~30 minut, až směs zhoustne.
3
Vsypte hořčičná semínka a nasekané chilli, vložte sáček s kořením a ještě krátce provařte.
4
Plňte do horkých sklenic a uzavřete. Krátce sterilujte 15 min při 85 °C (sklenice zcela ponořené). Nechte alespoň 1 měsíc uležet. Vhodné jsou menší džemovky Weck.
##PRODUCT-WIDGETS-35346##
Diskuze (0)
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Přidat komentář