- 1 kg červené řepy
- 1 hrst strouhaného křenu
- 1 oloupané jablko zbavené jádřinců
- citronová šťáva
- sůl
- pepř
- cukr
Křen i řepa patří mezi oblíbenou podzimní úrodu na našich zahrádkách a my vám doporučujeme je spojit do jednoho výtečného salátu.
Přinášíme vám recept na nakládanou řepu s křenem, kterou si můžete v zimě přidávat k masu, uzeninám nebo k našim delikátním paštikám či zavařenému masu. Dokonale k sobě totiž ladí sladká chuť řepy a štiplavý křen, vše zjemněné sladkokyselým jablkem.
Ten je velmi bohatým zdrojem vitamínu C, provitamínu A a spousty minerálů. Řepa harmonizuje zažívání a vyvolává optimističtější náladu. A to vše se v zimě hodí.
Neoloupanou řepu uvaříme v hrnci do poloměkka, trvá to cca půl hodiny. Oloupeme ji a nastrouháme na hrubém struhadle, případně nakrájíme dle našich požadavků. Přidáme křen, nastrouhané nebo nakrájené jablko.
Zakapeme citronovou šťávou, opepříme čerstvě mletým pepřem a dobře promícháme. Dáme se do dochucování solí, případně ještě můžeme dochutit cukrem, ale většinou není díky sladkosti řepy potřeba.
Hotový salát plníme do skleniček. Můžeme jej spotřebovat ihned nebo zavařit na zimu. Řepě to moc sluší ve skleničkách Weck . V těch můžeme salát přímo i servírovat.
Zavařujeme 20 minut na 90 °C.