Nakládáná dýně

Máte přebytek dýní nebo si jednoduše tento podzimní skvost chcete uchovat i na zbytek roku? A co takhle vyzkoušet recept na nakládanou dýni? Skvěle se hodí k masu, sýrům, ale i jen tak na chuť. A celá příprava vám nezabere ani hodinu i se zavařováním! 

recept na nakládanou dýni

Ingredience na nakládanou dýni

  • 1 dýně (cca 750 g očištěné a vydlabané dýně)
  • 80 g celeru
  • 1 cibule
  • 250 ml vinného bílého octu
  • 100 ml vody
  • 1 lžička hořčičného semínka
  • 1 lžička fenyklových semínek
  • 1 lžička červeného pepře
  • 1 lžička mleté kurkumy
  • 2 tobolky kardamomu
  • 1 lžíce cukru
  • 1,5 lžičky soli

Recept na nakládanou dýni

  1. V hrnci svařte ocet, cukr, vodu a koření. Na mírném ohni nechte vše cca 5 minut probublat.
  2. Celer očistěte a nakrájejte na tenké nudličky tzv. julienne. Dýni nakrájejte na menší kousky (cca 1 x 1 cm). Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenké plátky.
  3. Zeleninu vložte do vývaru a vařte 5–10 minut. Dýně by měla trochu změknout.
  4. Veškerou zeleninu naskládejte do zavařovacích skleniček Weck a zalijte vývarem.
  5. Zavařujte 30 minut na 90 °C.

A máte hotovo! Dýňovou zavařeninu si můžete vychutnávat v následujících měsících a ozvláštnit s ní jakýkoliv pokrm. A jestli máte dýní pořád přebytek, uvařte rovnou i jednoduchou dýňovou polévku, která vás překvapí výraznou chutí.

x