Máte přebytek dýní nebo si jednoduše tento podzimní skvost chcete uchovat i na zbytek roku? A co takhle vyzkoušet recept na nakládanou dýni? Skvěle se hodí k masu, sýrům, ale i jen tak na chuť. A celá příprava vám nezabere ani hodinu i se zavařováním!
Ingredience na nakládanou dýni
- 1 dýně (cca 750 g očištěné a vydlabané dýně)
- 80 g celeru
- 1 cibule
- 250 ml vinného bílého octu
- 100 ml vody
- 1 lžička hořčičného semínka
- 1 lžička fenyklových semínek
- 1 lžička červeného pepře
- 1 lžička mleté kurkumy
- 2 tobolky kardamomu
- 1 lžíce cukru
- 1,5 lžičky soli
Recept na nakládanou dýni
- V hrnci svařte ocet, cukr, vodu a koření. Na mírném ohni nechte vše cca 5 minut probublat.
- Celer očistěte a nakrájejte na tenké nudličky tzv. julienne. Dýni nakrájejte na menší kousky (cca 1 x 1 cm). Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenké plátky.
- Zeleninu vložte do vývaru a vařte 5–10 minut. Dýně by měla trochu změknout.
- Veškerou zeleninu naskládejte do zavařovacích skleniček Weck a zalijte vývarem.
- Zavařujte 30 minut na 90 °C.
A máte hotovo! Dýňovou zavařeninu si můžete vychutnávat v následujících měsících a ozvláštnit s ní jakýkoliv pokrm. A jestli máte dýní pořád přebytek, uvařte rovnou i jednoduchou dýňovou polévku, která vás překvapí výraznou chutí.