Kombinace smetany a hub nikdy nezklame. Jinak tomu není ani v případě medailonků s houbovou omáčkou, které si vychutnáte jak v houbové sezóně, tak po zbytek roku. Inspirujte se naším receptem, který v rodině jednoduše milujeme. Není na něm nic složitého a nadchne každou návštěvu!
Houby na smetaně nejen v houbové sezóně
Také tak milujete houby a různé pokrmy z nich? Není se čemu divit, Češi jsou přece jen národ houbařů. Od dubna do listopadu nám naše lesy dávají bohatství v podobě desítek odrůd hub – jen je potřeba se dobře vyznat v tom, které můžeme sbírat a které jsou jedovaté. Ale co dělat, když zrovna nemáte čas na houby zajít nebo jednoduše nerostou?
Nejen v tomto receptu udělají skvělou službu naše nakládané houby. Máme pro vás třeba ryzce nebo hříbky, které se skvěle hodí jak do smetanových omáček nebo do kulajdy, tak na jednohubky, obložené chlebíčky a studené mísy. Do tohoto receptu můžete případně použít také čerstvé houby z pěstíren, jako jsou žampiony nebo hlíva ústřičná.
Ingredience na medailonky s houbovou omáčkou
- 500 g drůbežího masa
- 1 cibule
- 2 hrsti lišek nebo jiných hub – můžete použít také naše nakládané houby
- 1 kelímek smetany na vaření
- čerstvá petrželka
- tymián
- sůl, pepř
- šťáva z půlky citronu (u nakládaných hub šťávu vynechejte)
- přepuštěné máslo
- olivový olej
Recept na medailonky s houbovou omáčkou
- Drůbeží maso nakrájejte na menší medailonky, z každé strany osolte, opepřete a přidejte trochu tymiánu.
- Na přepuštěném másle maso orestujte z obou stran do zlatova a poté vyndejte na nahřátý talíř.
- Do stejné pánve přidejte trochu oleje a osmažte nakrájenou cibuli.
- Přidejte lišky a společně na mírném plameni pár minut restujte.
- Zalijte smetanou, osolte a opepřete a nechte dusit, dokud nejsou lišky příjemně měkké.
- Na závěr vraťte do omáčky maso a prohřejte.
Omáčku podávejte s těstovinami nebo s pečenými brambory. A pokud vás recept zaujal, ale nestíháte vaření, máme pro vás tip. Vyzkoušejte naši hotovou omáčku! Houby na smetaně jsme pro vás připravili v naší manufaktuře – použili jsme směs žampionů a hlívy ústřičné, vše podusili na bílém víně a zalili kvalitní smetanou. Gurmánský zážitek zaručen.Podávejte s těstovinami nebo s pečenými brambory.