Kořeněné nakládané hříbky

Obrázek článku

CO BUDETE POTŘEBOVAT
  • 220 ml octa
  • 780 ml vody
  • 90 g cukru
  • 25 g soli
  • 15 kuliček pepře
  • 20 kuliček nového koření
  • 1 kulička jalovce
  • 1 hřebíček
  • 1 bobkový list
  • 1,5 lžičky hořčičného semínka
  • 0,5 lžičky semínek koriandru

Už se to blíží - houbařská sezóna se pomalu rozjíždí a my už se na ni hodně těšíme. Nejlepší je samozřejmě hříbková smaženice, omáčka nebo polévka. U hub existuje několik možností konzervování - sušení, zamrazení nebo nakládaní. My máme rádi houby v klasickém sladkokyselém nálevu s kořením.

Nálev necháme svařit cca 5 minut a necháme přes noc odpočinout. Druhý den scedíme a koření můžeme přerozdělit do zavařovacích sklenic. Pečlivě očištěné houby předvaříme asi 5 minut v mírně osolené vodě (v poměru 20 g na 1 litr vody), do které jsme přidali ocet v poměru 100 ml na 1 litr vody. Takto uvařené hříbky plníme do ⅔ sklenic a zalijeme nálevem. Na 100g blanšírovaných hub přijde cca 150 ml láku. Zavařujeme 20 minut při 100°C. Pokud chcete, aby vaše zavařené dobroty krásně vypadaly, vyzkoušejte naše skleničky Weck

x