- 220 ml octa
- 780 ml vody
- 90 g cukru
- 25 g soli
- 15 kuliček pepře
- 20 kuliček nového koření
- 1 kulička jalovce
- 1 hřebíček
- 1 bobkový list
- 1,5 lžičky hořčičného semínka
- 0,5 lžičky semínek koriandru
Už se to blíží - houbařská sezóna se pomalu rozjíždí a my už se na ni hodně těšíme. Nejlepší je samozřejmě hříbková smaženice, omáčka nebo polévka. U hub existuje několik možností konzervování - sušení, zamrazení nebo nakládaní. My máme rádi houby v klasickém sladkokyselém nálevu s kořením.
Nálev necháme svařit cca 5 minut a necháme přes noc odpočinout. Druhý den scedíme a koření můžeme přerozdělit do zavařovacích sklenic. Pečlivě očištěné houby předvaříme asi 5 minut v mírně osolené vodě (v poměru 20 g na 1 litr vody), do které jsme přidali ocet v poměru 100 ml na 1 litr vody. Takto uvařené hříbky plníme do ⅔ sklenic a zalijeme nálevem. Na 100g blanšírovaných hub přijde cca 150 ml láku. Zavařujeme 20 minut při 100°C. Pokud chcete, aby vaše zavařené dobroty krásně vypadaly, vyzkoušejte naše skleničky Weck