- 5 kg jablek
- 1 kg cukru
- 2 čajové lžičky skořice
Nevíte, co s jablky? Což takhle jablečná povidla, která se dají využít jako náplň do buchet a koláčů?
Jablka nakrájejte na čtvrtky a odkrojte jadřince. Nebo celá jablka vypíchněte odstraňovačem jadřinců a potom nakrájejte na dílky.
Vyskládejte do nerezového nebo smaltovaného hrnce, mírně podlijte vodou, přidejte 200 g cukru na každý kilogram jablek, lžičku skořice a vše rozduste na kaši. Ta se musí propasírovat přes síto, čímž se zbavíme slupek.
Jablečná kaše se nyní musí zahustit odpařením velké části vody. Hrnec nechte na mírném ohni, kaše občas pustí bublinu jako bahenní vřídlo.
Sem tam kaši promíchejte vařečkou, aby se hmota nepřichytla. Zde je důležité nemíchat rychle, aby se za vařečkou neudělala stopa, až je vidět dno. To by se totiž vznikající povidla připálila.
Některé recepty na povidla vyloženě doporučují nemíchat vůbec. Ovšem to chce fakt pomalý ohřev. Babičky to nechaly třeba i několik dnů "válet" na kraji sporáku a ono se to uvařilo na potřebnou hustotu.
Dnes málokdo vaří na plotně vytápěné dřevem, tak se to dá trochu nahradit vložením povidel do pootevřené trouby, nastavené na 80 °C.
A jak se pozná, že jsou povidla hotová? Tak třeba kápněte hmotu na novinový papír, kapka povidel by neměla pustit vodu, která by papír promočila.
Hotová horká povidla plňte do vyvařených sklenic, povrch uhlaďte, přelijte troškou rumu a ihned uzavřete. Takto vám vydrží i několik let v chladné místnosti.
Z 5 kg jablek Vám po uvaření vyjde cca 4 kg povidel.