Houbový "kečup"

Obrázek článku

CO BUDETE POTŘEBOVAT
  • 750 g jedlých hub (nakrájených na tenké plátky)
  • 125 ml bílého vinného octa
  • 30 g sušených hříbků
  • 1 cibule nakrájená nahrubo
  • 2 stroužky česneku nakrájené na plátky
  • 2 bobkové listy
  • 4 hřebíčky
  • ½ lžičky mletého muškátového květu
  • ½ lžičky mletého zázvoru
  • ½ lžičky čerstvě mletého pepře
  • ½ lžičky mletého nového koření
  • 60 ml sherry
  • 4 zarovnané lžičky soli

V tomto kečupu rajčata nehledejte, najdete tu spoustu hub - nejlépe směs lesních, ale jde to i z pěstovaných hub. Nejlíp nám houbový “kečup” chutná k pečenému masu, ale můžete s ním dochucovat jakýkoliv houbový pokrm - třeba omáčku nebo polévku.

Nakrájené houby promícháme ve velké míse se solí, přikryjeme a necháme 24 hodin v chladu odpočívat.

Sušené hříbky necháme nabobtnat v 0,75 l horké vody. Poté je vyberte z vody - tu uchovejte.

V mixéru postupně rozmixujte nasolené houby i hříbky, případně přidejte vodu z hříbků. Měla by vám vzniknout hrubší pasta. Dejte ji do hrnce.

Česnek a cibuli rozmixujte spolu s octem. Směs přidejte do hrnce k houbové pastě a vsypte koření - bobkový list, hřebíček, muškátový květ, mletý zázvor, pepř a nové koření. Promíchejte a přiveďte k varu, vařte přibližně 1  - 1,5 hodiny, houby by měly být dobře převařené a kečup by měl mít hustší konzistenci.

Správnou hustotu vyzkoušíte, dáte-li na talíř lžíci směsi. Po deseti minutách by měla pustit jen velmi málo nebo žádnou tekutinu.

Směs přepasírujte přes hrubé síto (pro odstranění koření) a pak znovu rozmixujte do hladké pasty. Přidejte sherry a můžete nalít do skleniček Weck 

Zavařujte 20 minut při 80  °C.

x