Francouzský jablečný koláč

Jablečný koláč k podzimu jednoduše patří. A ten nás, z křehkého těsta, ozvláštněný meruňkovým džemem, si jednoduše zamilujete. Francouzský jablečný koláč připravujeme už roky a o recept se dnes podělíme i s vámi.

recept jablečný francouzský koláč 

Francouzský jablečný koláč

Tento francouzský koláč z křehkého těsta je už dlouho hitem v naší podzimní kuchyni. Příprava není složitá a prim zde hrají jablka spolu s meruňkovým džemem. Křehké těsto je bez cukru a lze ho použít jako základ pro všechny druhy křehkých koláčů, nasladko i naslano. Jablka by měla být šťavnatá, aby zvlhčila suchý korpus koláče.

Ingredience na křehké těsto

  • 100 g změklého másla
  • 100 g hladké mouky
  • 100 g polohrubé mouky
  • 1 žloutek
  • špetka soli
  • 4-6 lžiček vody

Ingredience na jablečnou náplň

  • 5 jablek (oloupaných a bez jadřince, nakrájených na tenké plátky)
  • 3 lžíce cukru
  • 3 lžíce meruňkového džemu
  • 50 g másla (nakrájené na tenké plátky)
  • 2 lžíce pálenky (slivovice, meruňka)

Recept na jablečný koláč

  1. Do mísy nakrájejte máslo na malé kousky a přisypte mouku smíchanou se solí. 
  2. Prsty vypracujte drobenku, kterou postupně začněte spojovat, stačí vždy přidat lžičku vody a ručně propracovat.
  3. Výsledné těsto zpracujte do koule, zabalte do potravinové folie a dejte vychladit minimálně na 30 minut do ledničkyPřed další úpravou těsto z ledničky vyndejte a nechte v pokojové teplotě temperovat.
  4. Vychlazené těsto vyválejte na tenký plát a přemístěte do vymazané formy na koláč, případně si můžete pomoci prsty a těsto ve formě vytlačte do odpovídajícího tvaru.
  5. Dno propíchejte vidličkou a navrstvěte plátky jablek. Posypejte je cukrem a kousky másla. 
  6. Koláč pečte v troubě vyhřáté na 200 °C přibližně 50 minut.  
  7. V rendlíku rozvařte džem s trochou pálenky a rozetřete na hotový koláč. Směs ztuhne a vytvoří nám na koláči krásnou lesklou glazuru.

Dobrou chuť!

x