Jablečný koláč k podzimu jednoduše patří. A ten nás, z křehkého těsta, ozvláštněný meruňkovým džemem, si jednoduše zamilujete. Francouzský jablečný koláč připravujeme už roky a o recept se dnes podělíme i s vámi.
Francouzský jablečný koláč
Tento francouzský koláč z křehkého těsta je už dlouho hitem v naší podzimní kuchyni. Příprava není složitá a prim zde hrají jablka spolu s meruňkovým džemem. Křehké těsto je bez cukru a lze ho použít jako základ pro všechny druhy křehkých koláčů, nasladko i naslano. Jablka by měla být šťavnatá, aby zvlhčila suchý korpus koláče.
Ingredience na křehké těsto
- 100 g změklého másla
- 100 g hladké mouky
- 100 g polohrubé mouky
- 1 žloutek
- špetka soli
- 4-6 lžiček vody
Ingredience na jablečnou náplň
- 5 jablek (oloupaných a bez jadřince, nakrájených na tenké plátky)
- 3 lžíce cukru
- 3 lžíce meruňkového džemu
- 50 g másla (nakrájené na tenké plátky)
- 2 lžíce pálenky (slivovice, meruňka)
Recept na jablečný koláč
- Do mísy nakrájejte máslo na malé kousky a přisypte mouku smíchanou se solí.
- Prsty vypracujte drobenku, kterou postupně začněte spojovat, stačí vždy přidat lžičku vody a ručně propracovat.
- Výsledné těsto zpracujte do koule, zabalte do potravinové folie a dejte vychladit minimálně na 30 minut do ledničky. Před další úpravou těsto z ledničky vyndejte a nechte v pokojové teplotě temperovat.
- Vychlazené těsto vyválejte na tenký plát a přemístěte do vymazané formy na koláč, případně si můžete pomoci prsty a těsto ve formě vytlačte do odpovídajícího tvaru.
- Dno propíchejte vidličkou a navrstvěte plátky jablek. Posypejte je cukrem a kousky másla.
- Koláč pečte v troubě vyhřáté na 200 °C přibližně 50 minut.
- V rendlíku rozvařte džem s trochou pálenky a rozetřete na hotový koláč. Směs ztuhne a vytvoří nám na koláči krásnou lesklou glazuru.
Dobrou chuť!