Dýňová polévka

Dýňová polévka

JAK NA KRÉMOVOU DÝŇOVOU POLÉVKU?

Recept na dýňovou polévku v úplně té nejjednodušší podobě, která vás překvapí silnou chutí.
Dýňová polévka

INGREDIENCE NA DÝŇOVOU POLÉVKU:

  • 1 dýně hokaido (asi 1 kg)
  • 1 velká cibule
  • 1 mrkev
  • 3 stroužky česneku
  • 1 smetana na vaření (12%)
  • olivový olej
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • muškátový oříšek
  • sůl, pepř

K PODÁVÁNÍ:

  • dýňový olej (nemusí být)

RECEPT NA DÝŇOVOU POLÉVKU

  1. Dýni hokaido rozpulte a vydlabejte semínka. Oloupejte mrkev a z cibule sloupněte pouze jednu vrstvu slupky, zbytek nechte.
  2. Plech vyložte pečícím papírem a dýni na něj položte řezem dolů. Přidejte podélně rozkrojenou mrkev, cibuli v celku a neoloupaný.
  3. Vše pokapejte olivovým olejem, osolte a dejte nepřikryté péct na 180 °C na cca 30 minut (dýně musí být změknout).
  4. Upečené suroviny přendejte do hrnce, lehce vychladlou cibuli a česnek doloupejte, případně dýni pokrájejte na menší kusy.
  5. Vše rozmixujte, přidejte připravený vývar a krátce provařte.
  6. Nakonec přimíchejte smetanu a podle potřeby dosolte a dopepřete. Na dochucení můžete přidat trochu strouhaného muškátového oříšku.
  7. Při podávání je skvělé dýni pokapat olivovým olejem.

Tip: Dýňovou polévku můžete v lednici několik dní pohodlně uchovat ve sklenicích Weck.

x