JAK NA KRÉMOVOU DÝŇOVOU POLÉVKU?
Recept na dýňovou polévku v úplně té nejjednodušší podobě, která vás překvapí silnou chutí.INGREDIENCE NA DÝŇOVOU POLÉVKU:
- 1 dýně hokaido (asi 1 kg)
- 1 velká cibule
- 1 mrkev
- 3 stroužky česneku
- 1 smetana na vaření (12%)
- olivový olej
- 1 litr zeleninového vývaru
- muškátový oříšek
- sůl, pepř
K PODÁVÁNÍ:
- dýňový olej (nemusí být)
RECEPT NA DÝŇOVOU POLÉVKU
- Dýni hokaido rozpulte a vydlabejte semínka. Oloupejte mrkev a z cibule sloupněte pouze jednu vrstvu slupky, zbytek nechte.
- Plech vyložte pečícím papírem a dýni na něj položte řezem dolů. Přidejte podélně rozkrojenou mrkev, cibuli v celku a neoloupaný.
- Vše pokapejte olivovým olejem, osolte a dejte nepřikryté péct na 180 °C na cca 30 minut (dýně musí být změknout).
- Upečené suroviny přendejte do hrnce, lehce vychladlou cibuli a česnek doloupejte, případně dýni pokrájejte na menší kusy.
- Vše rozmixujte, přidejte připravený vývar a krátce provařte.
- Nakonec přimíchejte smetanu a podle potřeby dosolte a dopepřete. Na dochucení můžete přidat trochu strouhaného muškátového oříšku.
- Při podávání je skvělé dýni pokapat olivovým olejem.
Tip: Dýňovou polévku můžete v lednici několik dní pohodlně uchovat ve sklenicích Weck.