Dýňová marmeláda

  • dýnová marmeláda
CO BUDETE POTŘEBOVAT
  • 1,5 kg již očištěné dýně
  • 1 litr vody
  • 2 pomeranče pokrájené na plůlměsíčky (nejlépe v biokvalitě, nebo dobře očištěné)
  • 3 citrony pokrájené na tenké půlměsíčky
  • 100 g čerstvého zázvoru nastrouhaného na jemno
  • 1 kg cukru krystalu
  • 1 balení pektinu Via Delicia (postačí na 2 kg ovoce)¨

Na podzim zaplaví zahrádky a trhy dýně všech velikostí a barev. Můžete z nich vyřezávat haloweenské “bubáky” a své nezaměnitelné místo mají i v podzimní kuchyni (krémové polévky, zapečené dýně, dýňové koláče a mnohé další).

Skvělou variantou je také zavařování dýní v mnoha podobách. Dříve vedla dýně ála ananas, dnes už dáváme přednost dýňovému chutney nebo marmeládě. Přinášíme vám recept právě na marmeládu, kterou můžete podávat ke snídani, použít jako náplň do koláčů a jiných dezertů.

JAK NA TO:

Dýni oloupeme, odstraníme semínka a nakrájíme na hranolky.  Vodu s dýní, pomeranči, citrony a zázvorem uvedeme do varu a vaříme dokud nejsou všechny ingredience včetně citrusových slupek měkké.

Pektin smícháme  s trochou cukru, aby se nehrudkoval, a spolu s ostatním cukrem vsypeme do směsi, za míchání přivedeme k varu a pak na středním ohni vaříme ještě cca půl hodiny. Že je směs dostatečně hustá poznáme, když středem přejedeme vařečkou a zůstane cestička.

Odstavíme, počkáme několik minut, naplníme do horkých čistých sklenic a uzavřeme. Zavařujeme zhruba 20 minut při 80 °C.

Marmelády krásně vypadají ve skleničkách Weck. Máte tak nádherný podzimní dárek pro svoje blízké.

x