- 1 kg vypeckovaných švestek
- 1 lžička koření (badyán, mletá skořice, hřebíček)
- není nutné, ale můžete přidat trochu rumu, nebo slivocice
Esencí švestek může být slivovička, ale také ta pravá domácí povidla pouze ze švestek.
V kupovaných najdete většinou menší či větší jablečný podíl a taková povidla nemají tu pravou sílu. Ve větším množství si povidla můžete uvařit postaru ve speciálním kotli, který často bývá k dispozici v zahrádkářských spolcích nebo u pěstitelských pálenic.
Tradičně se povidla vařila velmi pomalu na okraji plotny několik dnů. Na sporáku se denně vařilo, tak se jen využívalo teplo plotny na houstnutí povidel. Často se používal na toto dlouhé vaření ne smaltovaný, ale hliněný hrnec. Pokud ale potřebujete zpracovat menší množství, vyzkoušejte náš jednoduchý recept na povidla z trouby.
Vypeckované švestky dáme do pekáče vyloženého pečícím papírem.
Promícháme s kořením a necháme cca 5 hodin péct při 170 °C. Povidla nesmíme promíchávat, necháme je v troubě svému osudu.
Pečení můžete také přerušit a dopéct třeba na druhý den. Hotová povidla plníme do sterilních skleniček, uhladíme, přidáme lžičku slivovice nebo rumu a zavíčkujeme. Zavařujeme na 30 minut při 90 °C.
Pokud máte doma Weckovky, máte krásný a originální dárek pro svoje blízké. Povidla jsou skvělé do různých buchet a koláčů, nejlepší na čerstvém chlebu nebo náplň do kynutých knedlíků.
Kde je máte nejraději vy?