Dančí maso

Zvěřina má mezi gurmány své čestné místo a není se čemu divit. Máte ji také rádi? My ji milujeme a kromě toho, že z ní připravujeme naše delikátní paštiky, ji využíváme i v dalších receptech. Dnes bychom vám rádi představili jeden z našich nejoblíbenějších druhů – dančí maso. A podělíme se s vámi samozřejmě také o recept, tentokrát na výborné dančí kostky na víně.

dančí maso

Proč právě dančí maso?

Dančí maso je nejen mimořádně chutné, ale na rozdíl od jiných druhů zvěřiny také křehké. Vyznačuje se šťavnatostí a plnou, bohatou chutí. Daňci se často chovají v oborách, což zaručuje dostupnost po celý rok, bez ohledu na loveckou sezónu. Díky tomu je kvalita dančího masa standardně vysoká a stabilní. Nejlepší dančí si vychutnátee z daňka ve věku mezi 1,5 a 3 lety – v tomto období je maso tak akorát vyzrálé a jemné.

Jak připravit dančí maso?

Dančí maso připravíte na desítky různých způsobů, záleží jaký kus máte zrovna k dispozici.

  • Minutkové dančí steaky můžete připravit, pokud se vám do rukou dostane dančí vcelku, například hřbet nebo kýta
  • Dančí guláš bude výborný, když maso podlijete  trochou červeného vína a lžičkou podrcených jalovčinek
  • Dančí dušené na červeném víně s kořenovou zeleninou si určitě zamilujete – náš recept najdete níže
  • Klasická svíčková z dančího je výborná, když maso prošpikujete, případně dopředu naložíte do láku
  • Vnitřnosti, jako jsou plíce, jazyk, srdce nebo játra, poduste na smetaně nebo přidejte do guláše
  • Ořezy z dančího masa využijte do mletého – třeba na originální hamburgery nebo sekanou
  • Dančí řízky v klasickém trojobalu budou příjemným překvapením na nedělní oběd
  • Dančí steak na grilu připravte s pořádnou dávkou hrubě drceného pepř

Jestli si chcete chuť dančího masa dopřát bez starostí, doporučujeme ochutnat naši dančí paštiku s divokým kořením. Recepturu jsme postavili na plné a výrazné chuti tohoto jedinečného masa, které jsme zkombinovali s divokým kořením, bylinkami a lesními houbami. Výsledkem je exkluzivní paštika oceněná jako Regionální potravina Olomouckého kraje roku 2020 v kategorii trvanlivých masných výrobků. Její chuť skvěle vynikne zejména společně s výraznějších červeným vínem.

dančí paštika


Dančí kostky na červeném víně 

Jeden z našich nejoblíbenějších rodinných receptů na dančí maso je dančí na červeném víně. Pochutnáme si na něm jak při nedělním obědě, tak při neformálním posezení s přáteli. Úžasně zahřeje, je plné chuti a příprava není nijak složitá. A jak už to tak bývá, dušené dančí je nejlepší den odleželé – což je ideální právě když chceme připravit něco dobrého pro návštěvu.

Ingredience na dančí na víně 

  • 0,5 kg dančího masa nakrájeného na kostky (např. hřbet bez kosti)
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • ¼ celeru
  • 1 cibule
  • 100 ml červeného vína
  • 0,5 l hovězího vývaru
  • divoké koření (bobkový list, 5 kuliček pepře a 5 jalovčinek)
  • 10 ml octa
  • sůl
  • pepř
  • cukr
  • olej

dančí na červeném víně

Recept na dančí na víně

  1. Maso nakrájejte na kostky, pěstí mírně naklepejte, ať se poruší vlákna, osolte a opepřete.
  2. Cibuli nakrájejte nadrobno a kořenovou zeleninu na menší kousky (cca 3x3 cm).
  3. Na rozpáleném oleji kostky ze všech stran zprudka opečte a dejte stranou. Pozor, ať není dno moc přeplněné, maso zatím nechcete dusit, musí se nejdřív zatáhnout. Opéct jej klidně můžete po částech.
  4. Na výpeku orestujte cibuli a kořenovou zeleninu. 
  5. Zeleninu zastříkněte octem, přidejte koření, vraťte maso a promíchejte.
  6. Do masa přidejte víno a nechte jej zredukovat. Poté postupně přilévejte vývar a duste asi hodinu. 
  7. Jakmile je maso měkké, omáčku ochutnejte. Doladit ji můžete trochou cukru, solí a pepřem.

Dančí na červeném víně chutná skvěle s rýží, ale také s dalšími přílohami, jako jsou třeba šťouchané brambory, bramborové pyré nebo karlovarský knedlík. Ať už si dančí připravíte podle našeho receptu nebo zvolíte jinou úpravu, jeho jedinečná chuť a jemnost si váš určitě získají. A nezapomeňte, že zvěřina je nejen delikátní, ale také zdravá a bohatá na bílkoviny.

x