Zvěřina má mezi gurmány své čestné místo a není se čemu divit. Máte ji také rádi? My ji milujeme a kromě toho, že z ní připravujeme naše delikátní paštiky, ji využíváme i v dalších receptech. Dnes bychom vám rádi představili jeden z našich nejoblíbenějších druhů – dančí maso. A podělíme se s vámi samozřejmě také o recept, tentokrát na výborné dančí kostky na víně.
Proč právě dančí maso?
Dančí maso je nejen mimořádně chutné, ale na rozdíl od jiných druhů zvěřiny také křehké. Vyznačuje se šťavnatostí a plnou, bohatou chutí. Daňci se často chovají v oborách, což zaručuje dostupnost po celý rok, bez ohledu na loveckou sezónu. Díky tomu je kvalita dančího masa standardně vysoká a stabilní. Nejlepší dančí si vychutnátee z daňka ve věku mezi 1,5 a 3 lety – v tomto období je maso tak akorát vyzrálé a jemné.
Jak připravit dančí maso?
Dančí maso připravíte na desítky různých způsobů, záleží jaký kus máte zrovna k dispozici.
- Minutkové dančí steaky můžete připravit, pokud se vám do rukou dostane dančí vcelku, například hřbet nebo kýta
- Dančí guláš bude výborný, když maso podlijete trochou červeného vína a lžičkou podrcených jalovčinek
- Dančí dušené na červeném víně s kořenovou zeleninou si určitě zamilujete – náš recept najdete níže
- Klasická svíčková z dančího je výborná, když maso prošpikujete, případně dopředu naložíte do láku
- Vnitřnosti, jako jsou plíce, jazyk, srdce nebo játra, poduste na smetaně nebo přidejte do guláše
- Ořezy z dančího masa využijte do mletého – třeba na originální hamburgery nebo sekanou
- Dančí řízky v klasickém trojobalu budou příjemným překvapením na nedělní oběd
- Dančí steak na grilu připravte s pořádnou dávkou hrubě drceného pepř
Jestli si chcete chuť dančího masa dopřát bez starostí, doporučujeme ochutnat naši dančí paštiku s divokým kořením. Recepturu jsme postavili na plné a výrazné chuti tohoto jedinečného masa, které jsme zkombinovali s divokým kořením, bylinkami a lesními houbami. Výsledkem je exkluzivní paštika oceněná jako Regionální potravina Olomouckého kraje roku 2020 v kategorii trvanlivých masných výrobků. Její chuť skvěle vynikne zejména společně s výraznějších červeným vínem.
Dančí kostky na červeném víně
Jeden z našich nejoblíbenějších rodinných receptů na dančí maso je dančí na červeném víně. Pochutnáme si na něm jak při nedělním obědě, tak při neformálním posezení s přáteli. Úžasně zahřeje, je plné chuti a příprava není nijak složitá. A jak už to tak bývá, dušené dančí je nejlepší den odleželé – což je ideální právě když chceme připravit něco dobrého pro návštěvu.
Ingredience na dančí na víně
- 0,5 kg dančího masa nakrájeného na kostky (např. hřbet bez kosti)
- 1 mrkev
- 1 petržel
- ¼ celeru
- 1 cibule
- 100 ml červeného vína
- 0,5 l hovězího vývaru
- divoké koření (bobkový list, 5 kuliček pepře a 5 jalovčinek)
- 10 ml octa
- sůl
- pepř
- cukr
- olej
Recept na dančí na víně
- Maso nakrájejte na kostky, pěstí mírně naklepejte, ať se poruší vlákna, osolte a opepřete.
- Cibuli nakrájejte nadrobno a kořenovou zeleninu na menší kousky (cca 3x3 cm).
- Na rozpáleném oleji kostky ze všech stran zprudka opečte a dejte stranou. Pozor, ať není dno moc přeplněné, maso zatím nechcete dusit, musí se nejdřív zatáhnout. Opéct jej klidně můžete po částech.
- Na výpeku orestujte cibuli a kořenovou zeleninu.
- Zeleninu zastříkněte octem, přidejte koření, vraťte maso a promíchejte.
- Do masa přidejte víno a nechte jej zredukovat. Poté postupně přilévejte vývar a duste asi hodinu.
- Jakmile je maso měkké, omáčku ochutnejte. Doladit ji můžete trochou cukru, solí a pepřem.
Dančí na červeném víně chutná skvěle s rýží, ale také s dalšími přílohami, jako jsou třeba šťouchané brambory, bramborové pyré nebo karlovarský knedlík. Ať už si dančí připravíte podle našeho receptu nebo zvolíte jinou úpravu, jeho jedinečná chuť a jemnost si váš určitě získají. A nezapomeňte, že zvěřina je nejen delikátní, ale také zdravá a bohatá na bílkoviny.