- 2 kg cibule
- 80 ml olivového oleje
- 20 g tymiánových lístků
- nastrouhanou kůru z 5 citronů (v bio kvalitě)
- 150 g třtinového cukru
- 250 ml bílého vinného octu
- sůl a pepř
Cibulové zavařeniny neboli cibulády jsou skvělou volbou do sendvičů všeho druhu, k pečenému masu a nebo k sýrům. Málokdo odolá nasládlé chuti pečené cibulky doplněné voňavým tymiánem.
Cibuli oloupeme a nakrájíme na půlkolečka, nebo osminky. Ve vhodném hrnci rozpálíme olivový olej, vsypeme cibuli a dusíme ne moc zprudka, až je cibule pěkně zezlátlá a začíná karamelizovat. Během dušení, vždy když se tekutina z cibule téměř vydusí, přidáváme po částech ocet. Sem tam promícháme.
Přidáme tymiánové lístky, strouhanou kůru z citronů, třtinový cukr, sůl a čerstvě mletý pepř. Dobře promícháme - cukr by se měl rozpustit a celá směs by měla hodně zhoustnout. Trvá to přibližně deset minut. Plníme horké do skleniček, doporučujeme zavařit ve vodní lázni při teplotě 85°C/ 30 minut.
My vyrábíme Cibulové čatní - cibuládu podobným způsobem, můžete ji tedy vyzkoušet a porovnat se svým výtvorem :)
Cibulová směs takto vydrží v tmavé spíži 12 měsíců, po otevření ji skladujte v ledničce a spotřebujte do 3 týdnů.