Cibulová zavařenina s tymiánem

cibula

CO BUDETE POTŘEBOVAT
  • 2 kg cibule
  • 80 ml olivového oleje
  • 20 g tymiánových lístků
  • nastrouhanou kůru z 5 citronů (v bio kvalitě)
  • 150 g třtinového cukru
  • 250 ml bílého vinného octu
  • sůl a pepř

 

Cibulové zavařeniny neboli cibulády jsou skvělou volbou do sendvičů všeho druhu, k pečenému masu a nebo k sýrům. Málokdo odolá nasládlé chuti pečené cibulky doplněné voňavým tymiánem.

Cibuli oloupeme a nakrájíme na půlkolečka, nebo osminky. Ve vhodném hrnci rozpálíme olivový olej, vsypeme cibuli a dusíme ne moc zprudka, až je cibule pěkně zezlátlá a začíná karamelizovat. Během dušení, vždy když se tekutina z cibule téměř vydusí, přidáváme po částech ocet. Sem tam promícháme.

Přidáme tymiánové lístky, strouhanou kůru z citronů, třtinový cukr, sůl a čerstvě mletý pepř. Dobře promícháme - cukr by se měl rozpustit a celá směs by měla hodně zhoustnout. Trvá to přibližně deset minut. Plníme horké do skleniček, doporučujeme zavařit ve vodní lázni při teplotě 85°C/ 30 minut.

My vyrábíme Cibulové čatní - cibuládu podobným způsobem, můžete ji tedy vyzkoušet a porovnat se svým výtvorem :)

Cibulová směs takto vydrží v tmavé spíži 12 měsíců, po otevření ji skladujte v ledničce a spotřebujte do 3 týdnů.

x