Tak trochu jiné meruňky, které jsou výborné třeba k masu na orientální způsob. Udělejte si jednu várku jinak a uvidíte, že se k receptu příští sezónu vrátíte.
Ingredience:
1,5 kg meruněk
1 bio citron
750 ml vody
300 g cukru
2 lžičky lístků citronového tymiánu
40 ml citronového likéru (lze nahradit citronovou šťávou)
Jak na to?
Omyjte citron pod horkou vodou a dobře osušte, oloupejte kůru a nakrájejte na tenké proužky (můžete kůru opatrně ostrouhat na struhadle). Citron rozpulte a šťávu vymačkejte.
V míse smíchejte citronovou kůru a šťávu s vodou, cukrem a lístky tymiánu. Přiveďte k varu, snižte teplotu a nechte vařit dokud se krystalky cukru nerozpustí.
Odstavte a přidejte citronový likér.
Meruňky omyjte a osušte. Krátce blanšírujte - zalijte je v míse horkou vodou a poté zchlaďte pod studenou vodou. Meruňky půjdou krásně oloupat a až nyní je rozpulte a vyloupněte pecku.
Oloupané půlky vložte do sklenice řeznou stranou dolů a zalijte ještě horkým nálevem.
Přikryjte zavařovacím kroužkem, skleněným víčkem a dvěma svorkami. Vařte ve vodní lázni při teplotě 90 °C po dobu 30 minut.
Vyjměte a nechte vychladnout, svorky odstraňte.
A které Weckovky jsme použili? Jedná se o malou sklenici typ tulipán.