Rozmarýnová sůl - 250 ml skleničku soli
- 10 polévkových lžic hrubé mořské soli
- 6 snítků rozmarýnu (lístky otrhejte a nakrájejte na malé kousky)
- 1 lžíce nastrouhané citrónové kůry (nejlépe v bio kvalitě)
- 1 lžíce hrubě drceného červeného pepře
Olivová sůl - 250 ml skleničku soli
- 10 polévkových lžic hrubé mořské soli
- 8 stroužků česneku nakrájený na plátky
- 10 oliv bez pecky nakrájené na kousky
- 5 lžiček kaparů nakrájené na kousky
- 1 vrchovatá lžička sušeného oregana
Na tomto jedlém dárku je skvělé, že ho s vámi zvládnou připravit i děti. Mají tak vlastnoručně vyrobený dárek pro prarodiče, na který se určitě nebude prášit.
Sůl je skvělá na ryby, steaky, brambory nebo jen tak na čerstvý chleba s máslem. Nabízíme vám dva recepty. Pokud je zabalíte do malých skleniček Weck, obvážete mašličkou a ozdobíte, máte opravdu krásný dárek.
ROZMARÝNOVÁ SŮL
Všechy ingredience promícháme a podrtíme v hmoždíři. Vysypeme na plech vyložený pečícím papírem, rozprostřeme a pečeme v otevřené troubě při 70 °C - vařečkou zapřeme dvířka, aby zůstala cca 5 cm mezera. Sušíme asi 1,5 hodiny, během pečení prsty sůl rozmělníme, aby se netvořily hrudky.
OLIVOVÁ SŮL
Všechny ingredience promícháme a podrtíme v hmoždíři. Vysypeme na plech vyložený pečícím papírem, rozprostřeme a pečeme v otevřené troubě při 70 °C - vařečkou zapřeme dvířka, aby zůstala cca 5 cm mezera. Sušíme asi 1,5 hodiny, během pečení prsty sůl rozmělníme, aby se netvořily hrudky.
Obě dvě soli můžete připravovat v jedné troubě na jednom plechu, jen si udělejte na papíru “předěl” ať se vám nesmíchají.