Rosol z červeného rybízu

Obrázek článku

CO BUDETE POTŘEBOVAT
  • 1,5 kg červeného rybízu otrhaného z větviček a důkladně opláchnutého v několika vodách
  • 750 g cukru krupice

 

V našich končinách nejsou zatím ovocné rosoly příliš rozšířené. Od džemů je poznáte podle tuhosti a také průzračnosti. Rosoly jsou totiž zcela čiré a hodně zželírované.

PODÍVEJTE SE NA RECEPT Z ČERVENÉHO RYBÍZU:

Tento rosol můžete přidávat k masům, sýrům nebo využít jako džem.

Bobulky rybízu vložíme do hrnce, podlijeme trochou vody a přivedeme k varu. Přisypeme trochu cukru a promícháme tak, aby se cukr dostal ke všemu ovoci. Hrnec zakryjeme poklicí a vaříme na mírném ohni dokud rybíz nezměkne, nepustí šťávu a nezačne se tvořit pěna.

Vzniklou směs odstavíme, necháme trochu zchládnout a přefiltrujeme přes cedník vyložený plátýnkem. Necháme v cedníku  delší dobu, dokud šťáva nepřestane kapat (2-3 hodiny). Rosol pak bude krásně čirý. Pokud ovoce pomačkáme, rosol se nám zakalí.

Takto vzniklou šťávu vrátíme do hrnce, přidáme zbylý cukr a přivedeme k varu. Vaříme tak dlouho dokud nezačne šťáva rosolovatět. Během vaření sbíráme pěnu a kontrolujeme hustotu - kápneme si směs na talířek a pokud ihned ztuhne, máme hotovo.

Naplníme do skleniček, převrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout

x