Rajčatové hody: 8 kreativních způsobů, jak zpracovat letní úrodu rajčat

Léto je obdobím hojnosti a pro mnoho zahradníků to znamená i bohatou úrodu rajčat. Tyto šťavnaté plody jsou nejen chutné, ale také plné vitamínů a antioxidantů. Co ale dělat, když se vaše zahrada doslova červená a vy nestíháte všechna rajčata spotřebovat čerstvá? Zde je několik tipů, jak využít nadbytek rajčat a uchovat si jejich chuť i na pozdější období.

1. Domácí rajčatová omáčka Příprava vlastní rajčatové omáčky je skvělý způsob, jak zužitkovat větší množství rajčat. Můžete ji použít na těstoviny, pizzu nebo jako základ pro různé pokrmy. Stačí rajčata oloupat, podusit s cibulí, česnekem a bylinkami dle chuti a následně rozmixovat do hladka. Omáčku můžete zavařit do sklenic nebo zamrazit.

2. Sušená rajčata Sušená rajčata jsou delikatesou, která obohatí saláty, těstoviny nebo sendviče. Rajčata nakrájejte na plátky, osolte a sušte na slunci, v sušičce na ovoce nebo v troubě při nízké teplotě. Po usušení je můžete naložit v oleji s bylinkami, což jim dodá ještě výraznější chuť.

3. Rajčatový džus Čerstvě připravený rajčatový džus je osvěžující a zdravý nápoj. Rajčata rozmixujte, přeceďte a dochuťte solí, pepřem nebo bylinkami podle preference. Džus můžete také zavařit a uchovat si tak jeho chuť na zimu.

4. Lečo Lečo je tradiční pokrm, který lze snadno připravit a zavařit do sklenic pro pozdější použití. Kombinace rajčat, papriky a cibule tvoří skvělý základ pro rychlé večeře či snídaně. Přidáním klobásy nebo vajec můžete vytvořit syté jídlo během pár minut.

5. Mražení Pokud nemáte čas na zpracování rajčat, můžete je jednoduše zamrazit. Celá rajčata nebo nakrájená na kousky vložte do mrazicích sáčků a uložte do mrazáku. Takto připravená rajčata můžete později použít do polévek, omáček nebo dušených pokrmů.

6. Konzervace rajčat
Jedním z nejtradičnějších způsobů, jak uchovat rajčata, je jejich konzervace. Můžete je zavařit ve vlastní šťávě, udělat domácí rajčatový protlak nebo omáčku. Sklenice s domácími rajčaty vám pak vydrží celou zimu a přinesou vám kousek léta do každého pokrmu.

7. Rajčatový kečup Domácí kečup je další způsob, jak využít přebytečná rajčata. Příprava zahrnuje vaření rajčat s octem, cukrem a kořením do husté konzistence. Výsledek je chutný a bez konzervantů, ideální pro celou rodinu.

8. Čerstvé saláty a pokrmy
Samozřejmě, rajčata jsou skvělá i čerstvá. Připravte si z nich saláty, bruschetty nebo caprese. Také můžete vyzkoušet rajčatovou polévku nebo pečená rajčata jako přílohu k hlavnímu jídlu.

Bohatá úroda rajčat nemusí být problémem, ale naopak příležitostí k vytvoření různých domácích lahůdek. Ať už se rozhodnete pro zavařování, sušení nebo mražení, jistě oceníte chuť vlastnoručně vypěstovaných rajčat i v chladnějších měsících. Experimentujte s recepty a užívejte si plody své práce po celý rok!

x