Pomazánky z černých oliv

Obrázek článku

CO BUDETE POTŘEBOVAT
Tapenáda z černých oliv
  • 200 g černých vypeckovaných oliv
  • 100 g kaparů
  • 100 g řezů ančoviček v oleji
  • 4 stroužky česneku
  • 250 ml olivového oleje extra virgin
  • šťáva z půlky citrónu
  • pepř
Olivová pasta
  • 150 g vypeckovaných černých oliv
  • 1 lžička lístků čerstvého tymiánu
  • 5 lístku čerstvého šalvěje
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíce kaparů
  • špetka mletého chilli
  • 100 ml olivového oleje extra virgin
  • 1 lžička citrónové šťávy
  • sůl, pepř

Chcete své koledníky překvapit originální pomazánkou? Nechte se inspirovat našimi středomořskými recepty na dvě výborné pomazánky z černých oliv. Obě dvě chutnají nejlépe na plátku bílého pečiva.

TAPENÁDA Z ČERNÝCH OLIV

Tapenáda je klasická pomazánka z oliv připravovaná v celém Středomoří, kterou můžete připravit i z oliv zelených. Podáváme je na opečeném plátku toustu nebo bagetce, nejčastěji k aperitivu. Pokud si ji chcete uchovat, skladujte ji ve skleničkách, zalitou olivovým olejem a v chladu.

Můžete ji také využít na potírání a marinování masa.  Na uskladnění pomazánek se skvěle hodí skleničky Weck, můžete v nich pomazánky a dipy přímo servírovat na stůl.

Olivy, ančovičky, česnek a kapary rozmixujeme, ale ne na hladkou pastu. Tapenáda má mít hrubší strukturu. Postupně při mixování přiléváme olej a citrónovou šťávu. Dochutíme pepřem.

OLIVOVÁ PASTA

Olivová pasta je opět nejlepší na opečeném bílém pečivu. Její struktura je opravdu jemná a pasta krásně voní použitými bylinkami. Doporučujeme je použít čerstvé.

Bylinky a česnek nasekáme na drobné kousky a společně s olivami, chilli a kapary rozmixujeme . Postupně přidáváme olivový olej. Na závěr dochutíme solí, čerstvě mletým pepřem a citrónovou šťávou.

x