Tapenáda z černých oliv
- 200 g černých vypeckovaných oliv
- 100 g kaparů
- 100 g řezů ančoviček v oleji
- 4 stroužky česneku
- 250 ml olivového oleje extra virgin
- šťáva z půlky citrónu
- pepř
Olivová pasta
- 150 g vypeckovaných černých oliv
- 1 lžička lístků čerstvého tymiánu
- 5 lístku čerstvého šalvěje
- 3 stroužky česneku
- 1 lžíce kaparů
- špetka mletého chilli
- 100 ml olivového oleje extra virgin
- 1 lžička citrónové šťávy
- sůl, pepř
Chcete své koledníky překvapit originální pomazánkou? Nechte se inspirovat našimi středomořskými recepty na dvě výborné pomazánky z černých oliv. Obě dvě chutnají nejlépe na plátku bílého pečiva.
TAPENÁDA Z ČERNÝCH OLIV
Tapenáda je klasická pomazánka z oliv připravovaná v celém Středomoří, kterou můžete připravit i z oliv zelených. Podáváme je na opečeném plátku toustu nebo bagetce, nejčastěji k aperitivu. Pokud si ji chcete uchovat, skladujte ji ve skleničkách, zalitou olivovým olejem a v chladu.
Můžete ji také využít na potírání a marinování masa. Na uskladnění pomazánek se skvěle hodí skleničky Weck, můžete v nich pomazánky a dipy přímo servírovat na stůl.
Olivy, ančovičky, česnek a kapary rozmixujeme, ale ne na hladkou pastu. Tapenáda má mít hrubší strukturu. Postupně při mixování přiléváme olej a citrónovou šťávu. Dochutíme pepřem.
OLIVOVÁ PASTA
Olivová pasta je opět nejlepší na opečeném bílém pečivu. Její struktura je opravdu jemná a pasta krásně voní použitými bylinkami. Doporučujeme je použít čerstvé.
Bylinky a česnek nasekáme na drobné kousky a společně s olivami, chilli a kapary rozmixujeme . Postupně přidáváme olivový olej. Na závěr dochutíme solí, čerstvě mletým pepřem a citrónovou šťávou.