- 500 g zralých jahod
- 1,5 lžičky drcených chilli (nebo méně, pokud nemáte rádi moc ostré)
- 150 g cukru krystal
- 1 lžíce balzamikového octa
- 60 ml červeného vinného octa
- ½ lžičky soli
- čerstvě mletý pepř
- vodu na případné zředění
Jahody nemusíte spotřebovat pouze na sladké zavařeniny a džemy. Vyzkoušejte i tento originální chilli jahodový relish, který se hodí ke grilovanému masu nebo jako náhrada BBQ omáčky.
Úžasný je i ke grilovanému kuřeti nebo jako glazura na vepřovou panenku na grilu.
Jahody nakrájejte na menší kousky a vložte spolu se všemi ingrediencemi kromě vody do hrnce. Přiveďte k varu a vařte na středním plameni přibližně 40 minut. Promíchávejte, ať se omáčka nepřipálí.
Nechte trochu vychladnout a rozmixujte do požadované konzistence. Omáčka může být úplně hladká nebo naopak můžete zachovat větší kousky.
Dochuťte mletým pepřem a solí. Takto připravená omáčka vám v ledničce vydrží v kondici přibližně týden. Zavařená ve skleničkách Weck je krásným a originálním dárkem pro všechny hostitele.