- 0,5 kg ostružin
-
0,5 krystalového cukru
-
3 g pektinu
Rostou všude - na okraji lesa, v každé škarpě a přitom jde o “černé zlato” naší přírody.
Čerstvé ostružiny vás osvěží, posílí imunitu a detoxikují organizmus. Krásně s nimi ozdobíte dezerty nebo jiné sladké pokrmy.
Ostružiny ale bývají v syrovém stavu dost kyselé, když je tepelně upravíte, budou pro vaše tělo stravitelnější. My vám nabízíme recept na ostružinový džem, který je skvělý na lívance nebo palačinky, namazaný na pečivu nebo zamíchaný do bílého jogurtu.
Ostružiny dobře očistěte, lehce rozmačkejte a dejte vařit. Jakmile začne bublat, vaříme asi 3 minuty. Přidejte pektin rozmíchaný v trošce cukru, dobře promíchejte. Po chvilce vmíchejte cukr a vařte dalších 7 minut. Plníme do vymytých předehřátých sklenic, uzavřeme. Sklenice s horkým obsahem vkládáme do horké vody a prohřejeme, aby se víčko řádně pasterovalo.
Stačí cca 10 minut na 90°C, pokud je marmeláda horká. Ostružinovému džemu to velmi sluší ve skleničkách Weck, které si můžete koupit v našem eshopu.