- 1 litr kvalitního alkoholu (nejméně výrazná je vodka, ale osvědčili se i domácí pálenky)
- 15 zelených vlašských ořechů
- 1 sklenička Tekuté koření na svařák Via Delicia
Nezralé ořechy na českou domácí klasiku ořechovku se mají sbírat kolem svatého Jana (24.6.). Tento rok je ovšem příroda hodně napřed a tak si raději pospěšte a nasbírejte si je, co nejdříve. Příprava ořechovky je jednoduchá, odměnou vám bude voňavý likér nejen pro dámy.
Ořechy omyjte, osušte a nakrájejte na kolečka či čtvrtinky. Ořechy hodně barví, takže vřele doporučujeme pracovat ve vhodných rukavicích. Rozkrájené ořechy vložte do velké láhve a zalijte alkoholem. Zakryjte a nechte minimálně 2 měsíce louhovat, nejlépe někde na sluníčku.
Přibližně po dvou měsících alkohol sceďte do čisté nádoby, přidejte Tekuté koření na svařák a dobře promíchejte. Hotový likér nalijte do lahviček, zavíčkujte a nechte uležet, nejlépe do Vánoc.
Taková ořechovka je skvělým dárkem pro všechny kamarády, krásně vynikne v karafách Weck, které najdete v našem e-shopu.
Na nakládání potom můžete použít velké sklenice Weck o objemu až 2,7 litru.