- 1 velká hrst čerstvé petrželky (nasekané najemno) - více se hodí hladká petrželka pro její jemnější strukturu
- 1 velká lžíce oregana (nasekané najemno)
- 150 ml olivového oleje extra virgin
- 70 ml červeného vinného octa
- 1 jarní cibulka (nakrájená najemno)
- 2 stroužky česneku (drcené)
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 lžička mleté papriky
- 1 lžička mletého chilli nebo nakrájená malá chilli paprička
- sůl
- pepř
Argetinskou omáčku “čimičuri” proslavila po celém světě její výrazná chuť, která skvěle podtrhne vůni a chuť masa, především vyhlášené argentinské hovězí steaky. Nemusíte ji používat jako omáčku, hodí se i jako marináda nebo k namáčení opečeného chleba.
Tradiční chimichuri musí obsahovat bylinky a chilli a jak už to se známými recepty bývá, existují stovky variant. My vám jednu z nich přinášíme, pálivost omáčky si můžete sami regulovat množstvím přidaného chilli.
Omáčku si připravte do skleniček Weck. Můžete je v nich rovnou servírovat na stůl, případně je darovat hostiteli na letní grilovací party jako originální dárek.
Všechny ingredience smícháme a necháme v ledničce odležet, chutě se tak lépe propojí. Omáčku můžete servírovat přímo k masu nebo jím maso po ugrilování pokapat. Nezapomeňte ale, že má velmi výraznou chuť.
Případně můžete maso v omáčce marinovat a poté ugrilovat.