- 1,25 kg strouhané mrkve
- 125 g nastrouhaného čerstvého zázvoru
- 250 ml bílého vinného octa
- 2 limetky (šťávu i nastrouhanou kůru)
- 400 g cukru
- 4 lžíce medu
- 150 ml vody
- 2 lžíce rozdrcených semínek koriandru
- 1 lžíce soli
Zavařování mrkve není v našich končinách příliš známé, to ale neplatí o zbytku světa. Hlavně v indické kuchyni je velmi oblíbené mrkvové čatní (chutney) s pořádnou dávkou zázvoru, který mu dodá ten správný říz.
Tuto oblíbenou sladkokyselou omáčku pak můžete přidávat ke všem pokrmům indické kuchyně nebo jej můžete vyzkoušet ke grilovanému masu, zelenině nebo sýrům.
Všechny ingredience promícháme v hrnci a necháme přes noc odležet. Druhý den uvedeme směs do varu, poté snížíme plamen a necháme probublávat cca 40 minut. Promícháváme, aby se chutney nepřipálilo.
Plníme do horkých sklenic skleniček Weck, ve kterých potom chutney můžeme i servírovat. Chutney necháme nejlépe pár dní odležet, aby se chutě dokonale propojily.