Malinový džem voní létem a je to jeden z našich nejoblíbenějších výrobků. Umíte si představit lepší snídani než čerstvé pečivo, s máslem a voňavou vzpomínkou na léto?
Připravili jsme pro vás recept, ale hotový malinový džem bez práce a bez semínek si můžete objednat i v našem e-shopu.
Ingredience na malinový džem
- 1 kg očištěných malin
- 750 g cukru
- ½ balíčku našeho pektinu (10 g)
- 1 hrst lístků máty
- Šťáva z jednoho citronu
Milujete chuť malin, která vás ve vzpomínkách okamžitě přenese na léto u babičky? Nebo máte tak velkou úrodu, že je letos jednoduše nestíháte sníst? Pak si podle našeho receptu připravte ten nejlepší malinový džem. Skvěle se hodí i jako jedlý dárek, a navíc vás stojí minimum úsilí. A nezapomeňte, že pokud vás tlačí čas nebo došly maliny, naše spíž je vždy plná kvalitních domácích džemů, které s láskou připravujeme v naší rodinné konzervárně.
Recept na malinový džem
- Čisté maliny dejte do hrnce a rozšťouchejte je šťouchadlem na brambory, aby pustily šťávu.
- Lístky máty opláchněte, nakrájejte na drobné proužky a přidejte k malinám. Směs přiveďte na mírném plameni k varu a nechte 5 minut pobublávat.
- Pektin smíchejte s polévkovou lžící cukru a přisypte spolu s cukrem k obsahu v hrnci.
- Na závěr už nám chybí jen šťáva z jednoho citronu (zbavená zrníček).
- Směs pomalu přiveďte k varu a míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Doba vaření záleží na požadované hustotě.
- Hotový džem plňte do horkých sklenic, nejlépe do džemovech Weck a zavařujte 20 minut při 80 °C.
Tip: Pokud chcete džem bez zrníček, jako je ten náš, celou směs ještě za horka propasírujte a znovu povařte.
Veřte, že tento džem neudělá radost jen vám a vaší rodině. Na sklenici stačí zavázat stuhu nebo nalepit ozdobnou etiketu a získáte krásný jedlý dárek, například pro paní učitelky na konec školního roku nebo pro kolegyně do práce.