- 1 kg malin
- 1 kg cukru /nebo přírodní sladidlo, např. pšeničný, kukučiřný, agávový sirup)
- 10g pektinu Via Delicia
- šťáva z jednoho citronu
Maliny na zahrádkách a na okrajích lesů už pomalu dozrávají. Nachystejte si bandasky a hrníčky a zajděte si nasbírat tuto esenci zdraví.
Obsahují totiž koktejl prospěšných minerálů - draslíku, fosforu, germania, jódu, křemíku, sodíku, zinku a železa! Díky germániu jsou maliny vaším spojencem při chudokrevnosti, revmatických zánětech a při onemocnění jater.
Špatně vidíte? Kromě borůvek, zařaďte do vašeho jídelníčku i maliny. Kromě toho vylepšuje kůži, nehty a vlasy.
Mimo zralých plodů, můžete zpracovat i listy. Ty ale nejlépe brzy na jaře. Jako čajový nálev pomáhají při nachlazení a jsou vhodné i pro běžný pitný režim.
A jak maliny zpracovat? Samozřejmě jsou skvělé čerstvé jen tak nebo jako doplněk domácích dezertů, smoothie a jogurtů. Případně můžete zamrazit a v zimě využít stejným způsobem.
Výborný do osvěžujících letních limonád je malinový sirup, který připravíme z kilogramu rozmačkaných malin zalitým půl litrem vody. Takto připravenou směs necháme stát přes noc. Na vzniklou šťávu přidáme 1,5 kg cukru a za stálého míchání (na mírném ohni) cukr ve šťávě rozpouštíme.
Sirup zahřejeme nejvýše na teplotu 80 °C. Malinový sirup nesmí přejít varem. Ještě horký ho nalijeme do čistých lahví, které ihned uzavřeme a uchováváme na chladném místě.
Trochu neobvyklý je malinový rosol, který můžete vyzkoušet podle našeho receptu na rosol z rybízu.
Ovšem naší nejoblíbenější variantou uchování malin je malinový džem. Tak, jak ho máme rádi, propasírovaný a bez semínek, si ho můžete koupit v našem e-shopu. Bez chemických koktejlů v podobě želírovacích cukrů, pouze z přírodním pektinem, který máme odzkoušený ve výrobě.
Pokud máte dostatek vlastníh malin, doporučujeme si doma připravit tuto výtečnou pochoutku:
Maliny a cukr dáme do kastrolku a necháme přes noc stát. Pektin smícháme s trochou cukru, přidáme k obsahu v hrnci a přidáme citronovou šťávu. Pomalu uvedeme do varu a mícháme, dokud se cukr nerozpustí. Vaříme dokud není džem hustý.
Mícháme do dokončení varu, aby se džem nepřichytil. Pokud chceme džem bez zrníček, můžeme přepasírovat přes síto a znovu převaříme.
Plníme do skleniček Weck. Malinový džem v nich vypadá opravdu efektně. Skleničky pro vaše džemy najdete zde.