Malinový džem

Obrázek článku

 

CO BUDETE POTŘEBOVAT
  • 1 kg malin
  • 1 kg cukru /nebo přírodní sladidlo, např. pšeničný, kukučiřný, agávový sirup)
  • 10g pektinu Via Delicia
  • šťáva z jednoho citronu

Maliny na zahrádkách a na okrajích lesů už pomalu dozrávají. Nachystejte si bandasky a hrníčky a zajděte si nasbírat tuto esenci zdraví.

Obsahují totiž koktejl prospěšných minerálů - draslíku, fosforu, germania, jódu, křemíku, sodíku, zinku a železa! Díky germániu jsou maliny vaším spojencem při chudokrevnosti, revmatických zánětech a při onemocnění jater.

Špatně vidíte? Kromě borůvek, zařaďte do vašeho jídelníčku i maliny. Kromě toho vylepšuje kůži, nehty a vlasy.

Mimo zralých plodů, můžete zpracovat i listy. Ty ale nejlépe brzy na jaře. Jako čajový nálev pomáhají při nachlazení a jsou vhodné i pro běžný pitný režim

A jak maliny zpracovat? Samozřejmě jsou skvělé čerstvé jen tak nebo jako doplněk domácích dezertů, smoothie a jogurtů. Případně můžete zamrazit a v zimě využít stejným způsobem.

Výborný do osvěžujících letních limonád je malinový sirup, který připravíme z kilogramu rozmačkaných malin zalitým půl litrem vody. Takto připravenou směs necháme stát přes noc. Na vzniklou šťávu přidáme 1,5 kg cukru a za stálého míchání (na mírném ohni) cukr ve šťávě rozpouštíme.

Sirup zahřejeme nejvýše na teplotu 80 °C. Malinový sirup nesmí přejít varem. Ještě horký ho nalijeme do čistých lahví, které ihned uzavřeme a uchováváme na chladném místě.

Trochu neobvyklý je malinový rosol, který můžete vyzkoušet podle našeho receptu na rosol z rybízu.

Ovšem naší nejoblíbenější variantou uchování malin je malinový džem. Tak, jak ho máme rádi, propasírovaný a bez semínek, si ho můžete koupit v našem e-shopu. Bez chemických koktejlů v podobě želírovacích cukrů, pouze z přírodním pektinem, který máme odzkoušený ve výrobě.

Pokud máte dostatek vlastníh malin, doporučujeme si doma připravit tuto výtečnou pochoutku:

Maliny a cukr dáme do kastrolku a necháme přes noc stát. Pektin smícháme s trochou cukru, přidáme k obsahu v hrnci a přidáme citronovou šťávu.  Pomalu uvedeme do varu a mícháme, dokud se cukr nerozpustí. Vaříme dokud není džem hustý.

Mícháme do dokončení varu, aby se džem nepřichytil. Pokud chceme džem bez zrníček, můžeme přepasírovat přes síto a znovu převaříme.

Plníme do skleniček Weck. Malinový džem v nich vypadá opravdu efektně. Skleničky pro vaše džemy najdete zde

x