Rybí salát
- 200 g naložených ryb
- 100 g majonézy (část lze nahradit bílým jogurtem nebo zakysanou smetanou)
- 2-3 šalotky nakrájené na jemno
- snítka kopru nasekaného na drobno
- 1 stroužek česneku
- špetka cukru
Výlovy rybníků vrcholí a třeba i u vás v kuchyni skončí pár menších rybek. K nakládání se hodí téměř všechny sladkovodní ryby, nejčastěji se používají tzv. bělice - méně hodnotné kaprovité ryby jako cejn, perlín, plotice nebo jelec.
Pokud ale chcete naložit kapra nebo pstruha, nic vám nebrání. I v naší nabídce najdete rybí delikatesy. Už jste vyzkoušeli Kapra cibuláře nebo Pošírovaného pstruha na másle.
A jak na to? Ryby vykuchejte, nejlépe ihned, nejpozději však jeden den po ulovení. Odstraňte hlavu, ploutve a šupiny. K tomu si můžete koupit speciální škrabku, ale vystačíte si i tupou stranou kuchyňského nože. Ryby omyjeme, podélně rozpůlíme a opravdu hodně nasolíme. Nemusíte se bát, že by výsledek byl přesolený. Naskládáme do vhodné sklenice a dáme na tři dny do ledničky.
Po třech dnech ryby omyjeme pod tekoucí vodou a dáme do čisté sklenice. Zalijeme octem a opět necháme tři dny odpočívat v ledničce. Po lázni v octu ryby opláchneme a stáhneme z kůže. Odstraníme páteř a silné kosti, ty tenké by měly působením octu změknout.
Plátky ryb jemně vyždímáme, dáme do sklenice a prosypáváme nakrájenou cibulí. Na 5 dní ještě zalijeme kořeněným nálevem, podobným jako používáme na okurky. Ryby tak získají jemnost a natáhnou koření.
Teď jsou úplně ideálně připravené pro domácí rybí salát. Ryby necháme okapat a stáhneme z nich kůži. Rozkrájíme na drobné kousky a smícháme s majonézou, drceným česnekem, koprem a šalotkou. Dochutíme špetkou cukru, případně solí. Salát důkladně promícháme a necháme ještě v ledničce odležet.