- 1 kg zralých jahod
- 1,25 l ovocného octu (vinný bílý, jablečný)
- na ozdobu lesní jahody a lístky bazalky
Lahodný a krásně růžový ocet s koncentrovanou chutí jahod je ideálním způsobem, jak upotřebit přezrálé ovoce.
Používejte ho do salátových zálivek, k dochucení omáček nebo jim pokapejte čerstvé jahody. Můžete ho i zředit minerálkou a mít zdravý osvěžující letní nápoj.
Ocet vlijeme do hrnce a krátce ho převaříme. Necháme ho zchládnout na cca tělesnou teplotu (40 °C). Mezitím si jahody rozmixujeme, dáme do větší zavařovací sklenice Weck a zalijeme teplým octem.
Zakryjeme čistým plátnem, upevníme gumičkou a dáme na teplé a slunné místo. Směs by měla kvasit 2 týdny, je dobré ji občas promíchat. Poté přecedíme přes sítko a přefiltrujeme přes kávový filtr.
Pro zvýraznění chuti můžeme na špejle napíchat na střídačku lesní jahody a lístky bazalky a vložit je do lahví. Ocet potom krásně vypadá a vy tak máte k dispozici krásný “jedlý dárek”. Láhve potom plníme filtrovaným octem a dobře uzavřeme. Dobrý pomocníkem jsou karafy Weck, které obsah spolehlivě uzavřou a vypadají opravdu krásně.