Domácí rajčatová passata

Obrázek článku

CO BUDETE POTŘEBOVAT


Rajčatová passata (italsky passata di pomodoro) v našich kuchyních již zdomácněla. Jde vlastně o šťávu z čerstvých rajčat, kterou potom můžeme použít nejen do jídel italské kuchyně

Obsahuje velké množství antioxidantů, vitamínů A, B, E a minerálů. Rajčatová šťáva se uplatňuje při redukčních dietách, pomáhá proti únavě a stárnutí organismu.

Nejčastěji se používá jako základ omáček k těstovinám, můžete ji použít i na pizzu nebo do polévek (tomatové, minestrone, gulášové,..), případně při pečení masa nebo při tomatové verzi rizota.

Passatu si nespleťte s protlakem (nejde o koncentrát), kečupem nebo sekanými rajčaty.

My jsme z letošní úrody připravili domácí passatu. Máme tak pod kontrolou kvalitu použitých surovin a že na nich chuť výsledného produktu opravdu stojí. Rajčata by měla být zralá, klidně i přezrálá, měkká. Mají intenzivní chuť, která se potom přenese i do omáčky.  Samozřejmě používejte rajčata v perfektním stavu, zdravá, nenapadená plísněmi. A takto jsme vyráběli passatu “open air” u nás na zahradě :)

1. Omytá rajčata jsme šoupli do kotlíku na oheň (určitě lze ale použít větší hrnec na sporáku v kuchyni), lehce jsme je podlili vodou a přiklopili pokličkou, aby se teplem rozdusila

2. Rajčata se postupně rozvařila, pomohli jsme jim vařečkou při častém míchání. Tady pozor, rádo se to připaluje, takže buď to chce mírný oheň, nebo míchat fakt často

3. Rajčatová kaše určená k pasírování má mít ne zcela hustou konzistenci

4. Pasírujeme přes klasické kuchyňské nerezové síto, naběračkou ještě vytlačíme krouživými pohyby zbytky šťávy.

5. Passatu potom přelijeme do skleniček Weck.

6. Zavařujeme 20 minut při 80°C. 

x