- 750 g cukety (nakrájené na drobno)
- 2 velké cibule (nakrájené na hrubo)
- 2 papriky (nakrájené na drobno)
- 40 g soli
- 280 g krupicového cukru
- 300 ml jablečného octa
- 2 lžičky škrobu
- 1 lžička mleté kurkumy
- 1 lžička kari koření
- 1 lžička koprového semínka (nemusí být)
- ¼ lžička čerstvě mletého pepře
Znáte pojem relish? Jde většinou o sladkokyselou nakládanou zeleninu s pikantním kořením, která je v anglosaských zemích častým doplňkem na grilovačkách.
Nejčastěji si je přidáváme do hamburgrů, domácích hotdogů, k opékanému masu nebo klobásám. No a protože se tento rok urodilo opravdu hodně cuket - nabízíme vám recept na náš oblíbený cuketový relish.
JAK NA TO:
Cuketu, cibuli a papriku promícháme ve velké míse se solí a necháme přes noc v chladnu stát. Druhý den ji necháme v sítu okapat.
Ostatní ingredience smícháme v hrnci a přivedeme k varu. Přidáme okapanou zeleninu a opět přivedeme k varu. Zmírníme plamen a necháme cca 10-15 minut probublávat, až směs lehce zhoustne.
Poté plníme do skleniček Weck, ve které můžete relish darovat jako krásný jedlý dárek, případně i servírovat.
Zavařujeme 15 minut při 100 stupních Celsia.